Om meteen maar met de deur in huis te vallen: het is alweer veel te lang geleden dat er een blog geplaatst is. Door alle examenstress (terwijl de examens nog lang niet zijn begonnen) en het nieuwe ritme van school, heb ik er bewust voor gekozen om het bloggen een tijdje op een laag pitje te laten sudderen. Inmiddels begin ik alweer wat in het schoolritme te komen en wil ik dan ook graag weer het bloggen oppakken.
De slogan 'melk is goed voor elk' is inmiddels omgetoverd in 'zuivel is de duivel'. Melk, yoghurt en vla zijn een echte no-go terwijl je volgens Kris Verburgh niet in het gezonde land mag wonen als je geen kaas eet. Ik ben een Hollandse kaaskop en vind dat er geen grotere baas is dan kaas, dus dit was voor mij een geschenk uit de hemel. Er zijn veel verschillende meningen over zuivel en ieder moet natuurlijk doen, laten en eten waar hij of zij zich goed bij voelt. Helaas krijg ik een buik als een ballon van zuivel dus vandaar dat ik nu alweer een ruimere tijd geen kwark, yoghurt en melk meer drink. Nu moet ik eerlijk toegeven dat geen zuivel af en toe best lastig kan zijn, toch is het een stuk makkelijker geworden sinds ik melkkefir ontdekt heb! Benieuwd naar dit super gezonde drankje waar zelfs Jesse van der Velde een fan van is? Keep reading!
Wat is melkkefir?
Veel mensen verwarren melkkefir met yoghurt, beiden zijn lichtzuur en bevatten gezonde bacteriën maar ze zijn absoluut niet een en dezelfde gezondheidsgod. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct dat wordt gemaakt van melk en melkkefirkorrels. Deze 'bloemkoolachtige korrels' zitten bomvol gezonde bacteriën en gisten die bijdragen aan een gezond lichaam maar met name een weldaad zijn voor je darmen.
Melkkefir verschilt van yoghurt doordat yoghurt kortlevende bacteriën bevat die vaak al worden afgebroken voordat ze je darmen hebben bereikt. Melkkefir daarentegen bestaat uit bacteriën die zich kunnen nestelen in je darmkanaal en gisten die de slechte bacteriën in je lichaam te lijf gaan. Daarnaast bevat kefir een aantal specifieke bacteriën die niet terug te vinden zijn in yoghurt.
Waarom is melkkefir zo gezond?
Naast de langlevende bacteriën en gezonde gisten, heeft melkkefir nog veel meer gezondheidsvoordelen. Een van de fijnste voordelen die ik persoonlijk erg fijn vind, is dat melkkefir heel licht verteerbaar is. Daarnaast wordt het grootste gedeelte van de lactose afgebroken door het fermentatieproces. De bacteriën zorgen ervoor dat de lactose omgezet wordt in zuur, lucht en een ieniemienie beetje alcohol. Doordat de bacteriën heelhuids aan komen in je darmen, zorgen ze ervoor dat de lactosevertering verbetert wordt en de darmen verlichting krijgen. Hierdoor kunnen zelfs mensen die niet zo goed tegen lactose kunnen, wel vaak melkkefir verdragen.
Er kleven naast veel voordelen ook behoorlijk wat vitamines en mineralen aan het drinken van melkkefir. De probiotische zuiveldrank is met name een goede bron van B-vitamines waaronder B1, B2, B6 en B12. Wanneer je nauwelijks 'gewone' zuivelproducten consumeert, moet je extra je best doen om deze B-vitamines binnen te krijgen, hierdoor is melkkefir een superfijne zuivelvervanger.
Wat kan melkkefir voor jou betekenen?
Het drinken van melkkefir is met name goed voor je darmflora. Melkkefir kan verlichting geven bij maag- en darmaandoeningen en -klachten zoals Crohn, PDS, diarree, verstopping, candida enzovoorts. Toch is deze drank niet alleen goed voor je darmen maar ook voor je algemene gezondheid. Je darmen zijn in feite het centrum van je lichaam. Wanneer je darmen dus gezond zijn, zal je minder kans hebben op ziektes, emotiewisselingen en huidproblemen.
Melkkefir in de keuken
In keuken Rilana wordt melkkefir inmiddels voor van alles en nog wat gebruikt. Melkkefir is ontzettend lekker doordat er een volromige en lichtzure smaak aanzit. Persoonlijk vind ik kefir een soort van combinatie van melk, yoghurt en karnemelk. Qua structuur is het dikker dan melk maar vloeibaarder dan yoghurt. Toch is het ook geen karnemelk doordat het veel romiger en minder zuur is. In feite zou je melkkefir kunnen gebruiken als vervanger voor alles wat om melk, yoghurt of karnemelk schreeuwt. Ik gebruik het vaak als..
- vervanger van melk in pannenkoeken en cakes
- romige smaakmaker in sausen zoals pindasaus
- basis voor groene smoothies
Melkkefir is door alle gezondheidsvoordelen, vitamines en mineralen een waar superfood maar is gelukkig wel een stuk goedkoper. Voor 500 ml betaal je ongeveer €1,50. Melkkefir is onder andere te krijgen bij de EkoPlaza maar de kans is groot dat je het ook in kleinere biowinkels tegenkomt.
Als je het zelf maakt kost het je 0.70 cent per liter inplaats van 3.00per liter.
BeantwoordenVerwijderenKijk op marktplaats voor melkkefir.