maandag 25 augustus 2014

Lichter door light?


Een colaatje light om de calorieën van de vette hamburger te compenseren, een zakje light-chips om onbezorgd te genieten en een likje pindakaas met minder vet op je compensatiedag. Het lijken allemaal gezonde keuzes maar niets is minder waar. In veel lightproducten zit weliswaar minder calorieën maar deze compensatie komt met een prijs. Zo zijn light drankjes volgepropt met aspartaam om een zoete smaak te creëren en is er een flinke dosis suiker toegevoegd aan de pindakaas met een lager vetgehalte om toch de smeuïge smaak te evenaren.


Wanneer is een product ‘light’?
Een product mag light genoemd worden als het ten opzichte van het normale product 30% minder calorieën, suiker óf vet bevat. Dit betekent dus niet dat de lightversie van je favoriete zakje chips minder calorieën én minder suiker én minder vet bevat. Het kan namelijk heel goed zijn dat de lichte chipjes minder vet bevatten maar dat deze vetten zijn vervangen door een flinke schep suiker.

De natuurlijke samenstellingen
Voedingsmiddelen zijn vaak van nature op een perfecte manier samengesteld. Zo bestaat een zoet stukje fruit voornamelijk uit koolhydraten en water (en natuurlijk vitamines en mineralen) en bestaan noten, zaden en vlees uit een combinatie van vet en eiwitten.  Deze combinatie zorgt ervoor dat wat je eet optimaal verteert kan worden. Zo zorgt de aanwezigheid van vet ervoor dat eiwitten langer in de maag blijven. Hierdoor kunnen enzymen optimaal hun werk doen waardoor aminozuren vrijkomen en je vertering soepel verloopt. In lightproducten is deze samenstelling verstoord waardoor met name eiwitten minder lang in de maag blijven en er onvolledige vertering ontstaat.

Van lightproducten eet je meer
Genieten van je favoriete guilty pleasures zonder de bijbehorende dosis aan vet,
calorieën en koolhydraten is een droom van velen. Lightproducten mogen dan minder suiker, vet of calorieën bevatten, het betekent niet dat je er onbeperkt van kunt eten. Light producten hebben als nadeel dat ze veel minder verzadigen. Zo zorgen bijvoorbeeld de gezonde vetten uit natuurlijke (volvette) pindakaas ervoor dat je lang een verzadigd gevoel hebt en minder snel grijpt naar ongezonde tussendoortjes. De lichte versie bevat minder vet en calorieën maar wél meer suiker waardoor je niet tot nauwelijks verzadigd bent en geneigd bent om meer te eten.

Light producten zijn vaak voedingsmiddelen die sterk bewerkt zijn. Zo zit er een flinke dosis conserveermiddelen in om dezelfde smaak te creëren. Helaas gaat dit ten koste van de voedingswaarde waardoor je lichaam blijft vragen naar de broodnodige voedingsstoffen. Hierdoor kun je enorme trek krijgen en een vermoeid gevoel met je meedragen.

Wat kun je dan wel eten?

In plaats van light versies kun je beter genieten van pure voeding vol met voedingsstoffen. Calorieën, gezonde vetten en langzame koolhydraten zijn allemaal voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te functioneren. Door te kiezen voor volvette producten die zo weinig mogelijk bewerkt zijn, zal je langer vol zitten en automatisch minder trek hebben in ongezonde snacks en fastfood. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten