dinsdag 13 mei 2014

Eiwitrijke muffins met notellatopping

Jaren terug was een boterham met kaas de ultieme traktatie die je in de broodtrommel kon aantreffen. Met de jaren zijn er steeds meer belegkeuzes bijgekomen die het kiezen een stuk moeilijker maken. Van twee kleuren in een pottie tot XXL hagelslag: de keuze is reuze. Zoals we allemaal wel weten, heb ik een liefdesaffaire met mijn geliefde pot biologische crunchy pindakaas. Er zijn veel mensen die deze smeuïge liefde voor pindakaas met mij delen máár als er een ding is waar de wereldliefhebber van zoet niet meer zonder kan, dan is het wel Nutella. 'Begin je dag goed met Nutella' en 'boordevol cacao en hazelnoten' klinkt erg geloofwaardig wanneer een perfecte huismama een witte boterham voor haar kleine koters smeert, maar niets is minder waar. Drukke koters maak je blij met zoetigheid, dat is dan ook precies wat Nutella doet: lekker zoet zijn doordat de Italiaanse chocopastadraaiers er een flinke zandschep suiker ingooien. Een witte boterham met Nutella is en mag af en toe een heerlijke traktatie zijn, maar wanneer je suikervrij leeft, is deze 'slechte start van de dag' natuurlijk geen optie meer. Maar laten we eerlijk zijn, leven zonder Nutella, dat is een levenslange marteling. Vandaar dat ik een recept bedacht voor een perfecte vervanging voor een wit bammetje met Nutella: eiwitrijke muffins met notella. Dat is nog eens een goed en luxe begin van de dag!

Ingrediënten voor 5 muffins

  • 170 gram (vetvrije) Griekse yoghurt of kwark
  • 1 ei 
  • 45 gram havermout
  • 40 gram lijnzaad
  • 10 gram (circa 10 stuks) hazelnoten 
  • 2 à 3 kleine theelepels wijnsteenbakpoeder 
  • 2 theelepels kaneel 
  • 20 Greensweet-stevia kaneeldruppels (of ongeveer 20 gram kokosbloesemsuiker) 
voor de notellatopping
  • 1 rijpe avocado
  • 1 eetlepel rauwe cacaopoeder
  • 20 à 25 hazelnoten 
  • 10 à 15 Greensweet-stevia vanilledruppels (of ongeveer 10 gram kokosbloesemsuiker)
  • snufje kaneel
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Meng in een kom de Griekse yoghurt met het ei totdat het een romig mengsel is geworden.
  3. Maak de havermout en de hazelnoten fijn in een keukenmachine en meng dit met het lijnzaad, de kaneel en de wijnsteenbakpoeder. 
  4. Doe beide mengsels in één kom en meng het goed door met het zoetmiddel.
  5. Vet vijf muffinvormpjes in met kokosolie of gebruik siliconenvormpjes. Doe hier de muffinmix in en zet voor circa 20 minuten in de oven totdat een satéprikker er schoon uitkomt.
  6. Mix ondertussen in de keukenmachine de avocado, cacao, hazelnoten, kaneel en zoetmiddel tot een romige pasta. 
  7. Laat de muffins goed afkoelen en smeer er daarna de notellatopping op. 

1 opmerking: