zondag 27 juli 2014

Goji bessen, vrolijke energiebommetjes


Goji bessen zijn een van de eerste dingen waar je aan denkt bij het horen van superfoods. De rode goji besjes behoren tot de elite van de gezonde bessen en dat is ook niet zo gek als je kijkt naar de voedingswaarde. De besjes smaken zoetig en zijn makkelijk toe te voegen smoothies, muesli’s en ontbijtjes. Daarnaast kun je er ook net als de Chinezen een heerlijk opkikkerende thee van zetten.


Kom in balans met goji bessen
Goji besjes zijn net als de knol maca een adaptogeen oftewel een stofje dat in je lichaam als een natuurlijk medicijn werkt. Adaptogenen helpen je lichaam om zijn natuurlijke balans te vinden waardoor je weerbaarder bent tegen heersende griepjes en verkoudheden. Ook ondersteunen deze kleine besjes onder andere je bijnieren wat stress kan verlichten. In plaats van een oplosparacetamolletje, kun je veel beter  een heerlijke thee van een eetlepel goji bessen zetten.

Zoet maar toch barstensvol eiwitten
Bij het proeven van deze besjes zou je niet meteen verwachten dat ze naast koolhydraten ook nog eens een goede bron van eiwitten zijn. Toch is de goji bes een bron van complete eiwitten wat inhoudt dat ons lichaam er optimaal gebruik van kan maken. In een vegetarisch en veganistisch dieet zijn complete bron van eiwitten onmisbaar en goji bessen kunnen hierbij een fijne aanvulling zijn.

Antioxidanten
In ons lichaam komen dagelijks vrije radicalen vrij door voeding, sporten en door invloed van de zon. Vrije radicalen zorgen ervoor dat onze lichaamscellen licht worden aangetast. Antioxidanten uit voeding zorgen ervoor dat onze cellen zichzelf kunnen herstellen en dat ze beter beschermd zijn tegen vrije radicalen. Gojibessen zijn een van de bekendste bronnen van antioxidanten, de kleine besjes zitten er vol mee. Antioxidanten zorgen niet alleen voor bescherming van onze cellen, ze zorgen er ook voor dat onze huid elastisch en jong blijft.

Een boost van energie en geluk
Heb je regelmatig last van een energiedipje? Neem dan eens vaker een handje goji bessen, ze zitten vol met B-vitamines die energie leveren, vermoeidheid verminderen en je slaapritme bevorderen. Wanneer je af en toe last hebt van een chagrijnige bui en wel wat positiviteit kan gebruiken, kunnen deze blije bessen ook een uitkomst zijn. De bessen bevatten het stofje tryptofaan wat belangrijk is voor het gelukshormoon serotonine. Dit geluksstofje komt onder andere vrij wanneer je een heerlijke blokje chocolade eet. 

1 opmerking: