vrijdag 3 januari 2014

Recept: Blueberry Bananabread

Als er een ding is waar foodies niet zonder kunnen dan is het wel bananenbrood! Heerlijk smeuïg en vers uit de oven, een ware verwennerij. Voor velen is een blueberry muffin de ultieme guilty pleasure, maar het is natuurlijk zonde om al je nieuwe gezond-eten-voornemens over boord te gooien voor een kleine muffin. Daarom iets veel maar dan ook echt véél beters: Blueberry Bananabread met de smaakcombinatie van blueberry muffin en bananenbrood, dat is pas een guilt-free pleasure. Romig, lichtzoet, fris, smeuïg en boordevol (bananen)broodnodige voedingsstoffen, dit bananenbrood heeft het allemaal! 

Vrij van: suiker
Ingrediënten voor 1 bananenbrood, 8 à 10 stukjes
  • 140 gram speltbloem
  • 100 gram boekweitmeel
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden (optioneel)
  • 3 geprakte (over)rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 150 gram (vetvrije) Griekse yoghurt *
  • 1 à 2 eetlepels palmsuiker **
  • 100 gram bevroren blauwe bessen 
  • een handjevol pijnboompitten (ter garnering) ***
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
    Klaar om de oven in te gaan!
  2. Mix de speltbloem, boekweitmeel en het bakpoeder in een grote kom.
  3. Mix in een andere kom de geprakte bananen, eieren, Griekse yoghurt, palmsuiker en de specerijen. 
  4. Doe de beide mengsels in één kom en mix het goed door. 
  5. Roer de bevroren blauwe bessen door het beslag.
  6. Doe de mix in een met bakpapier beklede cakevorm.
  7. Strooi de pijnboompitjes erover heen. 
  8. Laat het ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven bakken. Wanneer een prikker of vork schoon uit het bananenbrood komt is hij klaar, dit kan ietsje eerder zijn dan 55 minuten, controleer af en toe even met een satéprikker. 
EXTRA TIPS EN TRICKS
  • * Je kunt ook volvette Griekse yoghurt, kwark of crème fraîche gebruiken.
  • ** In plaats van palmsuiker kun je ook kokosbloesemsuiker, stevia, agave- of ahornsiroop gebruiken. 
  • *** Je kunt de pijnboompitten vervangen door andere zaden, pitten of noten zoals bijvoorbeeld pecannoten, walnoten of zonnebloempitten. 

5 opmerkingen:

  1. Hey! Ik hou zoo van jou blogs! ze inspireren bij ontzettend! xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey! Kan je er ook gewoon, in plaats van blauwe bessen, een mix van bessen in doen? Waarschijnlijk wel maar ik wou het toch nog eens navragen.. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, dat kan prima! Is vast en zeker ook heel erg lekker!

      Verwijderen
  3. Hoi!
    Wat heb je een mooie en leuke site zeg, wauw.
    Ik loop er eigenlijk altijd tegenaan dat er dus speltmeel, amandelmeel of boekweitmeel zit in de recepten. Naar mijn idee is dat gewoon erg duur, en zo worden mijn eigen baksels dus ook prijzig. Zou je deze meel ook gewoon kunnen vervangen voor havermoutmeel of niet? En zo niet, voor hoeveel euro koop jij deze soorten meelen?

    Alvast bedankt, en blijf posten graag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo lieve anoniem,
      Bedankt voor de mooie complimenten! Ik kan me voorstellen dat dergelijke melen zoals amandelmeel inderdaad wat te duur zijn. Met name amandelmeel is erg duur maar je kunt ook volkoren speltmeel gebruiken, bij de winkels waar ik dit meel koop is de prijs meestal net zo duur als gewoon tarwemeel, dus circa €1,59 voor 500 gram. Je kunt alle melen in mijn recept prima vervangen door havermoutmeel en als je geen probleem hebt met tarwe is volkoren (!) tarwemeel ook een optie. Nog een laatste tip: hou de acties en advertenties van biowinkels goed in de gaten, af en toe zijn verschillende soorten meel in de aanbieding en dan is het zeker waard om eens wat zakken in te slaan!

      Verwijderen