woensdag 21 mei 2014

Greensweet-stevia


'Wie zoet is krijgt lekkers' was decennia terug een prachtig verkooppraatje van onze geliefde man met de lange baard. Inmiddels is het een stoffige uitspraak geworden die met alle oude kinderboeken op zolder verdwenen is. De nieuwste hippe quote is 'wie zoet is, leeft suikervrij'. Ik ga geen overdreven propagandaverhaal houden over de nadelen en gevaren van witte tafelsuiker en toegevoegde suikers die in onze voedingsmiddelen uit de supermarkt voorkomen, die marteling hebben we de laatste tijd al vaak genoeg doorstaan. Ik ga het vandaag eens hebben over iets positiefs, iets wat je suikervrij leventje een stuk leuker en zoeter maakt. Een paar maanden geleden liep ik met een top humeur door de geitenwollensokken winkel oftewel de natuurwinkel en daar kwam ik toch iets leuks tegen: steviadruppeltjes in de smaak chocolade! Bij het lezen van  'met chocoladesmaak' begonnen de chocoladeliefhebbertjes in mijn hoofd al te juichen, maar natuurlijk weet ik dat veel steviamerken geen gebakken lucht maar gebakken chemische troep zijn, dus voor de zekerheid gleden mijn ogen eventjes over de ingrediëntenlijst. Daar werden mijn kieskeurige wijsneusjes helemaal happy van en met mijn hippe flesje ging ik thuis dan ook meteen aan de slag. Sindsdien ben ik een groot fan van Greensweet-stevia druppeltjes en mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen ik een prachtpakket vol met flesjes thuisgestuurd kreeg om te proberen. Benieuwd naar de voordelen van stevia en wil je gelijk aan de slag met lekkere recepten? Lees dan gauw verder!

Wat is stevia nou precies en waarom is een stuk gezonder dan suiker?
Stevia stond de laatste tijd in een slecht daglicht doordat het bleek dat veel fabrikanten er op geniepig wijze een grote dosis isomalt of maltodextrine in wisten te proppen en daarnaast maar 2% stevia gebruikte. Greensweet-stevia is een van de weinige leveranciers die géén isomalt of maltodextrine gebruikt. In tegenstelling tot suiker..
  • bevat stevia geen calorieën 
  • hoef je van stevia maar een hele kleine dosering te gebruiken terwijl je van suiker al aardig wat schepjes moet gebruiken om een lekkere zoete smaak te creëeren
  • is stevia niet verslavend 
  • is stevia rijk aan calcium, fosfor, magnesium, natrium en vitamine A en C
  • heeft stevia geen invloed op de bloedsuikerspiegel
Voor wie is stevia geschikt?
Stevia is eigenlijk voor iedereen geschikt, stevia zal voor de diehard suikersnoeperds even wennen zijn doordat het een andere nasmaak heeft maar het is absoluut het proberen waard. Vooral voor diabetici is stevia een fantastische vervanger doordat het geen invloed op de bloedsuikerspiegel heeft. Maar ook voor de zoete liefhebbers onder ons die een suikervrije levensstijl opbouwen, is stevia aan te raden. Vele malen gezonder dan gewone suiker maar toch een heerlijke zoete toevoeging in recepten.

Waar kun je Greensweet-stevia kopen?
Bij steeds meer gezondheidswinkeltjes zijn deze flesjes te koop voor circa €9,95 voor een flesje van 50 ml. Uit ervaring weet ik dat je met één flesje een enorme tijd vooruit kan doordat je maar een kleine dosering per keer nodig hebt. Benieuwd of de flesjes ook dicht bij jou te koop zijn? Neem dan hier een kijkje voor de verkooppunten. 

Wat kun je allemaal doen met de Greensweet-stevia druppeltjes?
De druppeltjes zijn te verkrijgen in de volgende 11 smaken: naturel, aardbei, citroen, kaneel, amandel, vanille, kokos, chocolade, druif, framboos en karamel. De steviadruppeltjes zijn echte multitaskers en kunnen dan ook op heel veel verschillende manieren gebruikt worden. Om je een idee te geven zal ik een paar persoonlijk geteste voorbeelden vertellen. 
  • druppel bijvoorbeeld een paar aardbei, citroen of framboosdruppeltjes door een glas met koud water, hierdoor heb je een heerlijke verfrissend zoete maar toch suikervrije limonade. 
  • druppel een paar kaneel, vanille, amandel of karameldruppeltjes door je havermoutontbijtje, vooral heerlijk in combinatie met appel of peer en een eetlepel notenpasta.
  • maak je eigen chocolade door in een steelpannetje au bain marie 2 eetlepels kokosolie te smelten, voeg daarna 1 à 2 eetlepels rauwe cacaopoeder toe en circa 10 druppeltjes chocoladestevia. 
  • heb je enorm veel zin in vruchtenyoghurt? Maak dan eens zelf gezonde vruchtenyoghurt door in een blender yoghurt met een handje aardbeien en aardbeidruppeltjes te mengen. 
  • ben je gewend om je smoothie zoeter te maken door middel van honing of suiker? Probeer eens een paar druppeltjes naturel, aardbei of citroendruppeltjes: net zo lekker zoet en zo blijft je smoothie lekker gezond. 
Recepten met Greensweet-stevia druppeltjes 
Je kunt de druppeltjes ook prima gebruiken in veel (bak)recepten. Voor 1 gram suiker gebruik je 1 druppeltje stevia. De flesjes hebben handige pipetjes waarmee je precies genoeg druppeltjes kunt gebruiken. De laatste weken heb ik al aardig wat lekkere receptjes geprobeerd, die ik dan ook graag met je deel. (Voor meer recepten kun je kijken op de website van Greensweet-stevia

 Chocolate chip cookie dough
  • 200 gram kikkererwten
  • 40 ml ongezoete sojamelk/amandelmelk
  • 1 eetlepel biologische pindakaas met stukjes 
  • 1 eetlepel cacaonibs
  • Greensweet Stevia vanille druppels naar smaak (circa 7 druppeltjes)
  • kaneel en/of speculaaskruiden naar smaak
  1. Lek de kikkererwten uit en spoel ze grondig schoon met water.
  2. Doe de kikkererwten, sojamelk, pindakaas, stevia en kaneel in een keukenmachine en mix totdat het de juiste structuur heeft gekregen.
  3. Lepel de cacaonibs erdoorheen, pak een heerlijke grote lepel en act like an American! 
Muffins met notellatopping
  • 170 gram (vetvrije) Griekse yoghurt of kwark
  • 1 ei 
  • 45 gram havermout
  • 40 gram lijnzaad
  • 10 gram (circa 10 stuks) hazelnoten 
  • 2 à 3 kleine theelepels wijnsteenbakpoeder 
  • 2 theelepels kaneel 
  • 20 kaneeldruppels 
voor de notellatopping
  • 1 rijpe avocado
  • 1 eetlepel rauwe cacaopoeder
  • 20 à 25 hazelnoten 
  • 10 vanilledruppels
  • snufje kaneel
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Meng in een kom de Griekse yoghurt met het ei totdat het een romig mengsel is geworden.
  3. Maak de havermout en de hazelnoten fijn in een keukenmachine en meng dit met het lijnzaad, de kaneel en de wijnsteenbakpoeder. 
  4. Doe beide mengsels in één kom en meng het goed door met het zoetmiddel.
  5. Vet vijf muffinvormpjes in met kokosolie of gebruik siliconenvormpjes. Doe hier de muffinmix in en zet voor circa 20 minuten in de oven totdat een satéprikker er schoon uitkomt.
  6. Mix ondertussen in de keukenmachine de avocado, cacao, hazelnoten, kaneel en zoetmiddel tot een romige pasta. 
  7. Laat de muffins goed afkoelen en smeer er daarna de notellatopping op. 
Witte chocoladepasta
  • 3 à 4 grote eetlepels natuurlijke cashewnotenpasta (of circa 50 gram cashewnoten)
  • 2 eetlepels extra vierge kokosolie
  • 35 gram witte amandelen 
  • 10 vanilledruppeltjes
  1. Smelt de kokosolie in een schaaltje in de magnetron of au bain marie in de pan.
  2. Doe de cashewnoten(pasta) samen met de witte amandelen, de stevia en de gesmolten kokosolie in de keukenmachine en meng het goed door totdat het de gewenste dikte heeft (ik vind zelf een beetje crunch erg lekker maar wanneer je meer van een gladde pasta houdt, moet je wat langer door mixen). 
  3. Proef of het qua smaak voor jou perfect is, zo niet voeg dan nog wat toe van de cashewnotenpasta of de stevia. 
  4. Doe de witte chocoladepasta in een grondig schoongemaakt potje en geniet van deze heerlijke traktatie!
Bounty Island pancakes met kokos-vanille glacé 
  • 3 eetlepels kikkererwtenmeel 
  • 1 eetlepel amandelmeel
  • 1/2 eetlepel kokosrasp 
  • 1 eetlepel rauwe cacaopoeder
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels kokoswater
  • 1 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder
  • 10 kaneeldruppeltjes
  • snufje kaneel of speculaaskruiden
  • kokosolie extra virgin om in te bakken
voor de kokos-vanille glace
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel kokoswater
  • 3 kokosdruppeltjes + 2 vanilledruppeltjes
voor de topping
  • 1 blokje/10 gram gesmolten pure chocolade (minimaal 75% cacao, ik gebruikte voor dit recept Vivani 92%)
  • 1/2 eetlepel kokosrasp
  • halve eetlepel amandelpasta
  • een kleine eetlepel cacaonibs
  1. Begin met het maken van de pannenkoeken: mix de droge ingrediënten en de natte ingrediënten in aparte kommetjes. Wanneer je beide goed gemengd hebt voeg je het samen in een kom en meng je het kort door. 
  2. Smelt wat kokosolie in een koekenpan en schep met een juslepel wat van het mengsel in de pan. Bak de pannenkoekjes op laag vuur, wanneer de zijkantjes opgedroogd zijn kun je ze omkeren. 
  3. Meng ondertussen de ingrediënten voor de glace.
  4. Wanneer de pannenkoekjes allemaal klaar zijn, maak je een stapeltje van pannenkoeken en giet je de glace eroverheen. Garneer met de toppings en waan je in Bora Bora à la Bounty!

2 opmerkingen:

  1. Greensweet Stevia is zo lekker als suikervervanger. De flesjes met diverse smaakjes zijn lekker in een glas water als suikervrije limonade en ook in shakes en gebak. En de chocolade is overheerlijk. Ik ben blij, dat ik het ontdekt hebt. Echt een aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind de Greensweet stevia ook een uitkomst en ik gebruik ze heel vaak. Bedankt voor de recepten, die ga ik zeker proberen..

    BeantwoordenVerwijderen