zondag 16 februari 2014

Kokosolie: gezond vet, vet gezond

Als je een echte foodie of health freak bent is de kans groot dat er allang een grote pot kokosolie in je keukenkastje staat. Ik ben ook gek op kokosolie en gebruik het dan ook voor alles: zelfgemaakte chocolade, gebakken zoete aardappeltjes, cakes, taarten enzovoorts! Het gaat er niet alleen tropisch van ruiken, het is ook nog eens heel erg gezond voor je. Kokosolie: een vet gezond superfood!

Het fabeltje dat vet ongezond is begint gelukkig langzaamaan de wereld uit te raken maar bij het woord verzadigd haken de meeste mensen toch af. Zonde want de verzadigde vetten uit kokosolie zijn juist hartstikke gezond. Kokosolie is bij uitstek het beste vet om in te bakken, juist doordat het voor een groot gedeelte uit verzadigd vet bestaat, dit vet is ongevoelig voor hitte waardoor het tegen hogere temperaturen kan dan de populaire olijf- en zonnebloemolie. 

Waar is kokosolie allemaal goed voor? Kokosolie mag dan een vetsoort zijn maar het bevat nog veel meer goede voedingsstoffen zoals laurinezuur wat je weerstand een boost geeft en je lichaam beschermt tegen bacteriën, virussen en schimmels. Wanneer je darmproblemen hebt zoals de ziekte van Crohn, een lekkende darm of een glutenallergie, kan kokosolie ook een uitkomst zijn, je darmen kunnen door dit soort problemen minder goed voedingsstoffen opnemen en kokosolie kan je lichaam een handje helpen bij het opnemen van verschillende voedingsstoffen zoals omega-3 en -6, calcium en ijzer. 

Wat kun je allemaal doen met kokosolie?

 • Gebruik je olie of boter om vlees, vis etc. mee te bakken? Vervang dit dan eens door kokosolie.
 • Omdat kokosolie ervoor zorgt dat voedingsstoffen makkelijker worden opgenomen, is het zeer geschikt om lekkere Oosterse wok gerechten mee te maken.
 • Van kleins af aan heb ik al een hekel aan boter op mijn brood, ik vind het een walgelijke smaak, daarentegen vind ik kokosolie een stuk fijner. Wanneer je ook dit probleem hebt kun je kokosolie als vervanger gebruiken voor smeersels zoals boter. 
 • Kokosolie is ook een prima vervanger voor boter in verschillende bakrecepten. 
 • Maak lekkere homemade chocolaatjes met als basis kokosolie. 
 • Wanneer je een smoothie maakt, voeg dan een klein lepeltje kokosolie toe, dit zorgt ervoor dat de suikers langzamer worden opgenomen waardoor je langer vol zit. 
Maar je kunt kokosolie ook voor andere dingen gebruiken zoals:
 • Vervanger voor make-up reiniger: kokosolie is zacht voor je huid en haalt zelfs waterproofmascara van je wimpers af!
 • Ook zo last van droge lippen? Smeer er een beetje kokosolie op en je hebt gegarandeerd mooie en zachte lippen! 
 • Wanneer in de zomer weer een dikke muggenbult cadeau hebt gekregen van zo'n nare steekvlieg, smeer er dan wat kokosolie op: hierdoor gaat het jeukende en brandende gevoel weg en geneest het ook nog eens sneller. 
Kokosolie kopen
Zelf gebruik ik kokosolie extra virgin van Royal Green, deze is te koop bij o.a. de Tuinen en veel andere biologische winkels. Voor ongeveer €8,99 heb je een pot van 325 ml, deze kokosolie heeft ook een tropisch kokosgeurtje. Ben je niet zo weg van de tropische kokosgeur? Probeer dan geurvrije kokosolie. 

2 opmerkingen:

 1. Hey,

  Ik heb je genomineerd voor de liebster award. Voor meer informatie kijk op mijn blog: http://esmeevandijk.blogspot.nl/2014/02/liebster-award.html

  fijne dag verder,
  xo Esmee

  - esmeevandijk.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. bij de jumbo hebben ze nu 550ml potten voor 6,95!!! Ook nog eko!:)

  BeantwoordenVerwijderen