woensdag 5 februari 2014

Recept: Vegetarische pompoenvariatie

De winter heeft nog (steeds) niet zijn biezen gepakt en de lente houdt helaas nog een winterslaapje. Maar gelukkig hebben deze wintermaanden ook een warm lichtpuntje: lekkere stamppotjes, hutspotjes en prakprutjes. Na al die boerenkool, andijvie en zuurkool wil je natuurlijk ook eens wat anders, zo ook ik. Maar al dat gedoe met een aardappelstamper ging me wat te ver, ik wou namelijk iets makkelijks, vandaar een heerlijk Hollands gerecht: lekker, simpel en snel! 

Vrij van gluten, ei, suiker
''Deze pompoenvariatie is niet alleen erg lekker maar ook nog eens supergezond en vegetarisch! Vooral wanneer je weinig tot geen vlees eet is dit een perfect gerecht; hüttenkäse en pompoen vormen samen door de combinatie van eiwitten en ijzer een goede vleesvervanger. Ook zitten er in dit winterse gerecht geen gewone Hollandse piepers maar zoete aardappels, die ten eerste voedselzandloperfriendly zijn en ten tweede worden ze minder snel opgenomen waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt en geen last krijgt van die vervelende energiepieken en -dalen. Een echte win-win situatie die ook nog eens heel erg lekker is! 
Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 gram pompoen in blokjes gesneden 
  • 300 gram geschrapte worteltjes 
  • 1 à 2 grote zoete aardappels
Voor de saus
  • 400 gram hüttenkäse 
  • 100 gram biologische tomatenpuree
  • 4 theelepels biologische groentebouillonkruiden 
  • 3 eetlepels hummus met zongedroogde tomaat (optioneel)
  1. Schil de zoete aardappels en snijd deze samen met de pompoen en worteltjes in kleine blokjes. Doe dit samen in een grote pan en kook het voor circa 15 minuten. 
  2. Zet ondertussen een steelpannetje met alle ingrediënten voor de saus op een middelhoog vuur.
  3. Giet na de 15 minuten het water uit de grote pan en schep op met een lekkere portie saus! 

1 opmerking: