Vrij van: zuivel (lactose)
Ingrediënten voor een springvorm met een doorsnede van circa 24 cm
- 350 gram volkoren speltmeel (+ een beetje extra voor de kruimels)
- 100 gram amandelmeel
- 200 gram kokosolie
- 2 tl wijnsteenbakpoeder
- 2 el ongezoete sojamelk (of een andere melkvervanger)
- 500 gram appels (circa 3 grote of 5 kleine)
- 1 rijpe banaan
- 6 à 10 eetlepels palmsuiker (wanneer je een echte zoetekauw bent kun je beter wat meer gebruiken)
- 75 gram rozijnen
- 75 gram gemengde noten (optioneel)
- snufje zout
- kaneel
- koek & speculaaskruiden (optioneel)
- Bedek een springvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Kneed de volgende ingrediënten tot een bal van deeg: spelt- en amandelmeel, kokosolie, sojamelk, palmsuiker, banaan, wijnsteenbakpoeder en een snufje zout. Gebruik hier circa 2/3 van om een mooie bodem met zijkant te maken. De zijkanten kun je het beste stevig aan drukken met je vingers zodat alle randjes op elkaar aan sluiten en je geen rare gaten in je appeltaart krijgt.
- Snij de appels in kleine stukjes en meng dit met de rozijnen, noten en op smaak wat kaneel en speculaaskruiden.
- Verdeel het appelmengsel over de deegbodem.
- Voeg bij het overgebleven deeg wat extra speltmeel toe totdat het begint te verkruimelen.
- Strooi de kruimels over de appeltaart en zet de taart voor ongeveer 50 à 60 minuten in de voorverwarmde oven.
- Wanneer de taart mooi goudbruin is moet je hem nog ongeveer 20 minuten laten rijzen en afkoelen in het bakblik anders kan hij gaan kruimelen! (En een verkruimelde appelkruimeltaart is not done)
EXTRA TIPS EN TRICKS
- Qua appels raad ik aan om Goudreinettes te gebruiken.
- Wanneer je niet zo gek bent op rozijnen kun je ook andere gedroogde vruchten gebruiken.
- Het is niet erg als je stiekem al wat kruimels in je mond stopt wanneer de taart net uit de oven komt ;) (I've been there too)
- Ook heel lekker met zelfgemaakte kokosslagroom, lekker en heel erg gemakkelijk: je hoeft de avond van te voren alleen even een blikje kokosmelk in de koelkast te zetten, de volgende dag schep je het 'stevige' gedeelte uit het blikje (gooi het waterige weg), dit klop je even op en je kokosslagroom is klaar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten