Groente en fruit is hartstikke gezond, daar is natuurlijk
geen twijfel aan mogelijk. Naast vezels en energie leveren ze veel belangrijke
voedingsstoffen én daar moeten we per dag behoorlijk wat van binnenkrijgen. De
kleur van verschillende soorten groenten en fruit wordt bepaald door de
voedingsstoffen die ze bevatten. Zo zorgt lycopeen voor rode tomaten en
betacaroteen voor oranje wortelen. Om optimaal te kunnen profiteren van alle
voedingsstoffen, is het belangrijk om veel af te wisselen tussen de groente- en
fruitsoorten.
Rode groente- en fruitsoorten bevatten het
antioxidant lycopeen. De rode krachtpatsers zorgen voor een gezond hart, een
ijzersterk geheugen en daarnaast helpen ze je lichaam te strijden tegen
heersende griepjes. Met name (gekookte) tomatenproducten zoals puree en saus
bevatten veel lycopeen net als aardbeien, watermeloen, rode pepers en kersen.
Oranje voedingsmiddelen staan vooral bekend om hun
dosis betacaroteen, wat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Of je mooie
ogen krijgt van worteltjes, dat blijft natuurlijk altijd een raadsel maar dat
je er gezonde ogen van krijgt, dat is absoluut een feit. Daarnaast zorgt de
aanwezige vitamine C voor een verminderde kans op heersende ziektes en
griepjes. Naast wortels behoren zoete aardappelen, mango’s, sinaasappels en
pompoenen ook tot de oranje toppers.
Gele soorten bevatten onder andere potassium
wat bijdraagt aan de energiestofwisseling. Gele voedingsmiddelen bevatten ook
een ruime hoeveelheid vezels die bijdragen aan een regelmatige stoelgang. Tot
deze categorie behoren bananen, gele paprika’s, citroenen en maïs.
Groene groente- en fruitsoorten staan bekend
als dé gezondste voedingsmiddelen. Dat is ook helemaal geen rare gedachte als
je kijkt naar alle gezonde voedingsstoffen die de groene groep bevat. Groene
voedingsmiddelen zijn sterke detoxers doordat ze de vrije radicalen in ons
lichaam opruimen en ondertussen ons immuunsysteem versterken. Daarnaast zorgen
de voedingsstoffen in spinazie, kiwi, avocado’s, broccoli, spruitjes, limoenen
etc. voor sterke botten en tanden door de aanwezigheid van plantaardig calcium.
Blauwe en paarse voedingsmiddelen zijn extreem
rijk aan antioxidanten, die de vrije radicalen in ons lichaam te lijf gaan
waardoor we gezond oud kunnen worden. Daarnaast helpen ze ons lichaam een
handje bij de opname van vele mineralen. Ook zouden deze voedingsmiddelen ons
afweersysteem een flinke boost kunnen geven en de kans op verschillende soorten
kanker kunnen verminderen. Geen slecht idee dus om wat vaker pruimen, blauwe
bessen, bosbessen, druiven, rozijnen en aubergine op het menu te zetten.
Wit
is officieel natuurlijk geen kleur maar witte voeding draagt wel degelijk bij
aan een gezond lichaam. Ze activeren ons afweersysteem waardoor we beter
beschermd zijn tegen verschillende soorten ziektes en kanker. Daarnaast
ondersteunen ze ons lichaam bij het in stand houden van normale cholesterol
levels. Tot deze categorie behoren uien, knoflook, gember en champignons.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten