Ontbijten met een bruine kaasboterham is de welbekende
double Dutch manier om de ochtend te starten. Je zou het vertrouwde bammetje
een tweemaal daags ritueel kunnen noemen. Na veel kritische broodblikken, afvalboeken en
dieethypes zijn heel wat mensen gaan twijfelen over de gezondheidsstempel van
brood. Het ene brood is het andere niet en zo verschilt het ook per persoon of
het eten van brood wel of niet aan te raden is. Benieuwd of ik brood eet en hoe je brood zou kunnen vervangen? Lees dan gauw verder!
Zoals ik al zei, verschilt het natuurlijk altijd per persoon of het wel of niet verstandig is om brood te eten. Een aantal maanden geleden at ik nog dagelijks brood. Toch zat ik nooit echt 'vol' nadat ik mijn broodbuikje gevuld had en daarnaast kreeg ik altijd een welbekende dip na het eten van elk soort brood (volkoren, spelt enzovoorts). Sindsdien ben ik gestopt met het eten van brood (en gluten) en merk ik dat ik veel meer energie heb na mijn lunch. Dit is voor veel mensen een reden om geen brood (meer) te eten. De dagelijkse boterham afschaffen hoeft geen probleem te zijn, mits je zorgt voor compensatie van onderstaande voedingsstoffen.
Brood is een grote bron van koolhydraten. Eén dikke boterham bevat al gauw rond de 18 gram
koolhydraten wat voor velen juist een reden kan zijn om te minderen met brood.
Wanneer je echter geen koolhydratenvrees hebt, kun je gezonde en langzame
koolhydraten binnenkrijgen door een kommetje havermout, zoete aardappels, een
portie quinoa, fruit, bonen en peulvruchten.
·
2 boterhammen staan qua koolhydraten gelijk aan
130 gram zoete aardappelen, 50 gram (ongekookt afgewogen) quinoa/havermout of
200 gram bereide kikkererwten.
Vezels zorgen
voor een langdurig verzadigd gevoel en ze ondersteunen een regelmatige
stoelgang. Tarwebrood bevat per 100 gram
circa 6 gram vezels. Dit is niet overdreven veel en het is daardoor zeker niet
moeilijk om de broodnodige vezels op een andere manier binnen te krijgen. Met
name groente, fruit en peulvruchten zijn belangrijke vezelleveranciers.
·
2 boterhammen staan qua vezels gelijk aan 80
gram gekookte kikkererwten of havermout, 100 gram blauwe bessen of frambozen,
150 gram broccoli of een halve avocado.
De belangrijkste vitamines
die boterhammen te bieden hebben zijn de vitamines B1, B6 en foliumzuur (B11).
B-vitamines helpen ons lichaam een handje bij de energievoorziening en de
spijsvertering. Daarnaast spelen B-vitamines een rol bij de aanmaak van rode
bloedcellen.
·
2 boterhammen staan qua vitamine B1 gelijk aan 50 gram gekookte zilvervliesrijst, 100 gram
gekookte aardappelen, 2 opscheplepels gekookte quinoa, 5 eetlepels havermout,
12 stuks hazelnoten, 10 champignons of 3 opscheplepels broccoli.
·
2 boterhammen staan qua vitamine B6 gelijk aan 30 gram gemengde nootjes. Brood is geen
grote leverancier van vitamine B6. 1 snee voorziet maar 2% van de dagelijkse
behoefte. Ter vergelijking: 1 banaan = 28% van de ADH en 140 gram zalm = 60%
van de ADH.
·
2 boterhammen staan qua foliumzuur gelijk aan 1 gekookt ei. Twee sneetjes brood leveren
circa 10% van de ADH. 200 gram spinazie levert 83% van de ADH, 200 gram
spruitjes leveren 63% van de ADH en 200 gram gekookte broccoli levert 46% van
de ADH.
Naast vitamines bevat een boterham ook een aantal mineralen zoals zink, ijzer en
magnesium.
·
Zink
is van belang voor de stofwisseling, de opbouw van eiwitten en een goede
werking van ons afweersysteem. Twee boterhammen bevatten circa 10% van de ADH
terwijl 200 gram gekookte spinazie al goed is voor 27% van de ADH, 1 groot
gekookt ei bevat 10% van de ADH, 1 eetlepel cacaonibs bevat circa 10% van de
ADH.
·
IJzer is
van belang voor gezond bloed en een optimale stofwisseling. Vrouwen (15 mg per
dag) hebben iets meer ijzer nodig dan mannen (9 mg per dag). 100 gram veldsla
bevat 27% van de ADH (vrouwen), 4 opscheplepels broccoli bevat 10% van de ADH
en 200 gram kikkererwten uit blik levert 20% van de ADH.
·
Magnesium
is een mineraal dat nodig is voor gezonde botten, spieren en enzymen. Een
sneetje volkorenbrood levert 8% van de ADH terwijl 1 eetlepel pinda’s goed is
voor circa 15% van de ADH, 50 gram amandelpasta levert ongeveer 50% van de ADH
en twee eetlepels cacaopoeder levert 30% van de ADH.
Jodium is voor
veel mensen een reden om brood te eten. Dit mineraal komt van nature voor in
grond- en zeewater waardoor het met name in zeevis en groenten terecht komt. Er
is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag maar het is in Nederland wel
toegestaan om jodium toe te voegen aan brood, vlees en keukenzout. Het is dus
niet perse nodig om brood te eten omdat jodium van nature voorkomt in zeezout,
kelp (zeewier)en zeevis.
Een heel duidelijke en verhelderend artikel. Ik weet zo beter wat ik kan nuttigen als ik geen brood eet.
BeantwoordenVerwijderen