zaterdag 11 januari 2014

Zaden, klein maar fijn

Ook al zijn ze maar ieniemienie, zaden zitten vol met goede voedingsstoffen. Helaas zijn zaden niet zo populair onder de Hollanders en worden ze vaak gezien als voedsel voor oubollige vegetariërs en saaie parkieten. Tijd om de superzaden eens in de spotlights te zetten want naast dat ze veel voedingstoffen bevatten, zijn ze ook nog eens heel gemakkelijk te verwerken in tal van gerechten, van bakrecepten tot ontbijttoppers: zaden zijn een makkelijke aanvulling en geven een lekkere bite! 

Hennepzaad is een van mijn favoriete superfoods en zaden. Deze kleine zaadjes bevatten een hoog gehalte aan eiwitten waardoor ze uitstekend zijn voor sporters en vegetariërs maar ook veel vitamines waaronder vitamine B die je huid, haar en ogen gezond houdt (daar heb je dus geen beautybehandeling meer voor nodig). Hennepzaad bevat veel vitamine D, waar we in dit koude kikkerlandje waar de zon nauwelijks schijnt wel wat meer van kunnen gebruiken! 

  • Let er bij het kopen van hennepzaad op dat je gepeld hennepzaad koopt, de vitamines en mineralen in ongepeld hennepzaad kan namelijk veel minder goed opgenomen worden, waardoor ze er gewoon weer 'van achteren' uitkomen. 
Last van een winterdipje? Dan kunnen pompoenpitten wel eens de uitkomst kunnen zijn, ze helpen namelijk bij (lichte) depressie en ze kunnen er ook voor zorgen dat de moeilijke slapers onder ons wat sneller in slaap vallen. Daarnaast bevatten ze ook nog eens magnesium zink, ijzer, vitamine B, K en E. 

Een portie pijnboompitjes bevat al 90% van je aanbevolen dagelijkse behoefte aan vitamine E. Ben je vegetariër en eet je daarom geen vis? Dan zijn pijnboompitten de uitkomst, ze bevatten namelijk veel selenium. Naast selenium en vitamine E bevatten pijnboompitjes ook mineralen zoals magnesium wat helpt bij migraine en vermoeidheid. 
  • Pijnboompitjes hebben een lekkere bite en zijn dan ook heerlijk door salades of als extra crunch in bakrecepten zoals zelfgemaakt brood, pannenkoekjes of cake. 
Chiazaad heeft al veel aandacht gehad van blogs, magazines en andere media en terecht, chiazaad bevat namelijk veel omega-3, wanneer je weinig tot geen vette vis eet, is de kans groot dat je hier namelijk niet genoeg van binnenkrijgt. Ruil je glas melk eens in voor een eetlepel chiazaad door je ontbijtyoghurt, havermout of door je toetje, chia bevat namelijk veel calcium wat zorgt voor sterkte botten!
  • Je lichaam kan al het goeds uit chiazaad het beste opnemen wanneer het een 'gelei' is geworden. Meng de chiazaadjes 10 minuten voordat je ze wilt eten, met 1 à 2 eetlepels water. 
De donkerbruine lijnzaadjes zijn net als chiazaad een goede bron van omega-3 vetten. Een eetlepel lijnzaad voorziet al in je dagelijkse behoefte. Ook zit er een stofje in lijnzaad dat er voor zorgt dat je sterkte botten behouden blijven. Gelukkig hoeven velen van ons zich er nog geen druk om te maken maar lijnzaad helpt ook bij een te hoge bloeddruk. 

Alle zaadjes hebben hun eigen eigenschappen waardoor ze zo gezond zijn, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze bevatten veel op- en onoplosbare vezels, waar je darmen je zeer dankbaar voor zullen zijn! 

Wil je graag wat zaden verwerken in je voeding maar heb je geen flauw idee waar te beginnen? Probeer dan eerst eens een eetlepel chia-, lijn- of hennepzaad door de yoghurt, havermout of smoothie en pompoen- of pijnboompitjes als extra crunch in bakrecepten of salades. Of bekijk eens deze recepten:

1 opmerking:

  1. "Hennepzaad bevat veel vitamine D"? Welnee, vitamine D komt niet in planten voor.

    BeantwoordenVerwijderen