vrijdag 17 januari 2014

En ze leefden nog lang en gelukkig.. in de 'Blue Zones'

Dat ons kleine Holland aan het vergrijzen is en dat we allemaal steeds ouder (kunnen) worden, dat weten we al een tijdje. Door gezond te eten, superfoods en kruiden toe te voegen aan lekkere zelfgemaakte gerechten wordt het steeds beter mogelijk om meer jaren aan ons leven toe te voegen maar het is nog veel belangrijker om leven aan de jaren toe te voegen! Stokoud worden willen we natuurlijk allemaal, maar het liefst ook met veel plezier, energie en (alstublieft ook) zonder rimpels, hangende oogleden en dun haar. Dan Buettner ontdekte vijf plekken op aarde, de zogenoemde 'Blue Zones' waar mensen in goede gezondheid ruim de honderd passeerde, een goeie vraag is dan natuurlijk hoe kunnen wij dat ook voor elkaar krijgen?

De geluksoudjes die gezond en vol energie stokoud worden, wonen in:

  • Okinawa (Japan)
  • Sardinië (Italië)
  • Loma Linda (Californië)
  • Nicoya (Costa Rica)
  • Icaria (Griekenland)
Nu kunnen we natuurlijk massaal onze jutezakken bijeen rapen en de eerste vlucht naar een van deze blue zones nemen maar we kunnen ook wat opsteken van de levenswijze van de bewoners terwijl we gewoon lekker in ons kleine Holland blijven wonen. Er zijn namelijk een paar levensstijlen die alle gebieden met elkaar gemeen hebben. 

Alle bewoners uit de blue zones zijn echte familiemensen die graag voor elkaar zorgen en het grootste gedeelte van de tijd met elkaar doorbrengen, caring is sharing! Tegenwoordig houden we natuurlijk nog steeds van onze families maar helaas spenderen we niet meer zoveel tijd met elkaar als jaren geleden. Maak dus eens een luie zondag voor elkaar vrij door samen gezellig te ontbijten of een Oudhollands potje monopoly te spelen. 

Geen een bewoner van de blue zones doet aan roken. Dat roken slecht voor ons is weten we natuurlijk allang. Houdt dus je goede voornemen vol en gooi die sigaretten lekker weg. 

Wanneer wij eens een sportieve bui hebben duiken we heerlijk de sportschool in, die hebben ze niet (tot nauwelijks) in de blue zones maar het zijn absoluut actieve mensen die veel beweging krijgen. De bewoners zijn vooral stevige wandelaars maar wat ook opvalt is dat de bewoners uit Sardinië en Okinawa een eigen moestuintje vol groenten en fruit hebben waar ze dagelijks hard in werken. 


'Het klokje tikt nergens zoals het thuis tikt', maar in huize blue zones tikt helemaal geen klokje, daar neemt men het namelijk niet zo nauw met de tijd. Door tijdsdruk hebben we veel wandelende stresskippen onder ons en stress is niet alleen erg vermoeiend, het verhinderd ook een goede werking van het immuunsysteem wat ervoor kan zorgen dat we sneller ziek worden. De volgende keer hoef je dus geen hoestdrank, neusspray en een dozijn tissues in huis te halen maar kun je allereerst beginnen met een break van alle tijdsdruk. 

Blue zoners geloven heilig in het doel van ons leven en putten daar veel inspiratie uit. Nu hoeven we niet meteen elke zondagochtend om 9 uur naar de kerk te gaan om een kerkdienst bij te wonen maar we kunnen wel wel op zoek gaan naar onze passies en iets vinden wat ons motiveert en inspireert om iets moois van ons leven te maken. 

Wat alle bewoners ook met elkaar gemeen hebben is dat hun voeding super gezond is. Benieuwd naar wat er op het menu van de blue zoners staat? Bekijk dan morgen mijn blog voor een vervolg. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten