maandag 12 mei 2014

Slaap als Doornroosje met deze tips voor een goede nachtrust


Van jongs af aan vinden we langer opblijven al spannend. Gapend en in onze oogjes wrijvend, mompelden we tegen mama of papa dat we nog helemaal geen slaap hadden en dat we nog héél eventjes wouden opblijven. De volgende ochtend werden we op magische wijze wakker in ons bedje terwijl we ons helemaal niet konden herinneren dat we onder ons sterrendekbed waren gekropen. Deze magische momenten zijn met de jaren mee behoorlijk veranderd en zo'n kleine uitzondering is voor velen regelmaat geworden. Een Gossip Girl marathon op de woensdagavond, een gezellig feestje dat in de vroege uurtjes doorgaat of een leersessie voor de examens die enorm uitloopt. Het overkomt ons allemaal wel eens en het zorgt er keer op keer weer voor dat ons drukke hoofdje veel te laat het kussen raakt. Natuurlijk is zo’n uitzondering af en toe helemaal niet erg, vooral niet wanneer zo’n leuk feestje in het weekend plaatsvindt en je de dag erna nog even een extra keer op de snoozeknop kunt drukken. Overdag zijn we allemaal bezige bijtjes, we vliegen van hot naar her, racen van school of werk naar de sportschool en elk bijtje onder ons heeft wel eens het gevoel dat de dagen voorbij vliegen en dat we uren tekort komen. Op dat soort momenten is het natuurlijk erg verleidelijk om een paar uurtjes slaap in te ruilen voor wat quality time met vrienden, familie of met je geliefde dvd's en series. Helaas weten we allemaal dat er van ruilen, huilen komt. Neem dus een voorbeeld aan onze Disney beauty Doornroosje en zorg voor een goede nachtrust met de volgende tips. 
Wat gebeurt er als je te weinig slaap krijgt? 
Het is vanzelfsprekend dat je je gedurende de dag slap en futloos zult voelen wanneer je een slechte nachtrust hebt gehad. Hierdoor zal je minder zin hebben om dingen te ondernemen en is de kans groot dat het wekelijkse rondje hardlopen of lesje pilates erbij in zal schieten. Te weinig slaap kan er voor zorgen dat je..
  • het mooiste moment van de dag mist: het ontbijt. Dit zorgt er meteen voor dat je te laat eet waardoor je lichaam als het ware overstuur raakt. Je lichaam heeft nou eenmaal veel behoefte aan structuur en regelmaat wanneer het aankomt op voeding en zo'n verlaat ontbijtje, daar wordt hij erg chagrijnig. Hierdoor heb je gedurende dag enorme honger en dan hebben we het niet in trek in een gezond appeltje, nee, dan hebben we het over heuse snack attacks waarbij chocolade en chips niet mogen ontbreken. 
  • geen flauw benul hebt van wat de leraar je nu eigenlijk aan het uitleggen is. De makkelijkste optelsommen worden moeilijke quizvragen en alle cijfers dansen, vliegen en huppelen voor je ogen. Helder denken, leervermogen en informatieverwerking zijn allemaal dingen die worden aangetast wanneer je regelmatig te weinig quality time met je dekbed hebt.
  • vatbaarder bent voor heersende griepjes en verkoudheden. Zo'n griepprik is natuurlijk fantastisch maar een van de beste manieren om goed beschermd te zijn tegen indringers van buitenaf, is om eens wat eerder onder de wol te kruipen.

Helaas zijn we niet allemaal gezegend met een lichaam dat meteen in slaapstand gaat wanneer het de koelte van een zacht dekbed of donzig kussen voelt. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je slaaprust te bevorderen zodat je voortaan de dagen als vroege vogel, bezig bijtje en handige Henk kunt doorbrengen.

1.       Houd een vast slaapritme aan zodat je lichaam gewend kan raken aan vaste tijden. Probeer ook in de weekenden de vroege uurtjes niet uit te rekken, af en toe uitslapen is natuurlijk heerlijk maar maak van het ontbijt geen brunch door tot 1 à 2 uur in de middag te blijven liggen. Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam in de war raakt en dat je dezelfde avond moeilijker de slaap kunt hervatten.
2.       Zorg voor een goede temperatuur in je slaapkamer. Met name tijdens de wintermaanden is het verleidelijk om de kachel goed op te stoken maar het lichaam is er in slaapstand op ingesteld de temperatuur te verlagen. Zo is het verstandig om voor het slapengaan het raam even open te zetten voor wat frisse lucht. De perfecte temperatuur om te slapen is tussen de 16 en 18 graden. Trek dus voortaan je geweldige sloffen aan en zet de kachel een standje lager. 
3.       Probeer 2 à 3 uur voor het slapengaan geen grote maaltijden of snacks meer te eten. Wanneer je lichaam ’s nachts nog een grote avondsnack zoals een zak chips of een familiepakket koeken moet verteren, kan het zich niet focussen op de herstelprocessen waardoor je wakker kunt worden of niet de voordelen van een goede nachtrust kunt ervaren. 
4.       Wees gedurende de dag actief bezig door af en toe even de benen te strekken, de sportschool een bezoekje te brengen of door al in de vroege ochtend als ware Hollander op de fiets naar werk of school te gaan. Zorg er echter voor dat je niet vlak voor het slapengaan zware inspanning aangaat, bij veel mensen zorgt dit er namelijk voor dat je een energie boost krijgt en het zijn van een stuiterende pingpongbal is niet erg bevorderend wanneer je wilt gaan slapen.
5.       Bereid je voor op het slapengaan door een uur van te voren de televisie, mobieltjes en andere beeldschermen uit te schakelen. Het felle licht zorgt ervoor dat je lichaam denkt dat het nog geen tijd is om in de slaapstand te gaan. Verruil dus  het late uurtje televisie voor een goed boek of een heerlijk warm momentje in bad. 

1 opmerking:

  1. Ikzelf gebruik magnesium om een goede nachtrust te hebben. Nu dat ik dit gelezen heb wil ik toch wat anders gaan gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen