Ingrediënten voor 1 klein passiebrood
- +/- 175 ml lauwwarm water
- 100 gram havermeel*/havermout + een beetje extra
- 75 gram amandelmeel
- 75 gram kikkererwtenmeel
- 2 eetlepels gebroken lijnzaad
- 1 handjevol zonnebloempitten + een beetje extra
- 2 theelepels chiazaad
- 1 ei
- 10 gram biologische gist
- Los de gist op in 50 ml lauwwarm water.
- Voeg al het meel, de lijnzaad en 1 handvol zonnebloempitten erbij.
- Splits het eiwit van het eigeel (gooi het eigeel niet weg, dit zorgt er straks namelijk voor dat je passiebrood een heerlijke knapperige korst krijgt) en voeg het eiwit bij het meelmengsel.
- Giet water bij het mengsel totdat je het tot een bal kunt kneden en het deeg niet aan je handen blijft plakken. De hoeveelheid water die je nodig hebt, kan verschillen.
- Doe de bal in een kom, leg hier een theedoek over en laat het deeg gedurende 30 minuten rijzen.
- Wanneer de 30 minuten om zijn, kneed je de deegbal nog even goed door en laat je het nog gedurende 45 minuten verder rijzen.
- Rol het deeg door de chiazaadjes en besmeer het daarna met het eigeel (je hoeft niet al het eigeel op te maken).
- Rol de deeg door wat havermout en zonnebloempitjes en bak het brood voor ongeveer 30 minuten in een op 175 graden Celsisus voorverwarmde oven.
!
* Je kunt havermeel gemakkelijk zelf maken door een zelfde hoeveelheid havermout in een keukenmachine tot meel te vermalen.
* Je kunt elk voorgeschreven meel vervangen door een meel naar keuze zoals: volkoren spelt, roggemeel, boekweitmeel enzovoorts.
Dit recept is vrij van zuivel en geraffineerde suiker. Het brood kan glutenvrij gemaakt worden door gebruik te maken van havermout die glutenvrij is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten