maandag 5 mei 2014

Passiebrood

Brood, het is en blijft een gevoelig puntje. Broodbuik of niet, genieten van twee broodmaaltijden per dag is voor de meeste Nederlanders een broodnodig principe. Daar is natuurlijk niks mis mee maar het eten van een plakje Zaanse snijder of een afbak petit pain wordt een stuk lastiger wanneer je een speciale levensstijl hebt zoals suikervrij, tarwevrij, glutenvrij en ga zo het vrij-lijstje nog maar verder af. Dan heb je natuurlijk als alternatief nog de glutenvrije broden uit de supermarkt, maar eerlijk is eerlijk, dat is ook maar gebakken lucht. Vandaar dat ik besloot eens een heerlijk brood te maken zónder tarwe maar wel met een schepje extra liefde en een kopje passie. Ik heb namelijk een passie voor lekker eten en naar mijn mening is er voor iedereen een mogelijkheid om te eten wat hij of zij lekker vindt. Helaas krijg ik van heel veel tarwebroden enorme buikpijn máár ik vind brood wel erg lekker, dus maak ik een recept waardoor ik toch kan genieten van een Friese bôle mei tsiis (broodje met kaas). Een sneetje passiebrood is lekker met van alles: hartig, zoet of voor de hebbers onder ons: van alles wat. In tegenstelling tot een wit bammetje, zit een sneetje passiebrood wel vol met vezels, eiwitten, gezonde koolhydraten en voedingsstoffen. Maar het allerbelangrijkste is de smaak, dit ronde brood smaakt fantastisch, is lekker stevig en het passiebrood doet wat goed brood hoort te doen: je buikje voeden met liefde. 

Ingrediënten voor 1 klein passiebrood

 • +/- 175 ml lauwwarm water
 • 100 gram havermeel*/havermout + een beetje extra 
 • 75 gram amandelmeel
 • 75 gram kikkererwtenmeel 
 • 2 eetlepels gebroken lijnzaad 
 • 1 handjevol zonnebloempitten + een beetje extra
 • 2 theelepels chiazaad 
 • 1 ei 
 • 10 gram biologische gist 
 1. Los de gist op in 50 ml lauwwarm water. 
 2. Voeg al het meel, de lijnzaad en 1 handvol zonnebloempitten erbij. 
 3. Splits het eiwit van het eigeel (gooi het eigeel niet weg, dit zorgt er straks namelijk voor dat je passiebrood een heerlijke knapperige korst krijgt) en voeg het eiwit bij het meelmengsel. 
 4. Giet water bij het mengsel totdat je het tot een bal kunt kneden en het deeg niet aan je handen blijft plakken. De hoeveelheid water die je nodig hebt, kan verschillen. 
 5. Doe de bal in een kom, leg hier een theedoek over en laat het deeg gedurende 30 minuten rijzen. 
 6. Wanneer de 30 minuten om zijn, kneed je de deegbal nog even goed door en laat je het nog gedurende 45 minuten verder rijzen.
 7. Rol het deeg door de chiazaadjes en besmeer het daarna met het eigeel (je hoeft niet al het eigeel op te maken).
 8. Rol de deeg door wat havermout en zonnebloempitjes en bak het brood voor ongeveer 30 minuten in een op 175 graden Celsisus voorverwarmde oven. 
* Je kunt havermeel gemakkelijk zelf maken door een zelfde hoeveelheid havermout in een keukenmachine tot meel te vermalen.
* Je kunt elk voorgeschreven meel vervangen door een meel naar keuze zoals: volkoren spelt, roggemeel, boekweitmeel enzovoorts.

Dit recept is vrij van zuivel en geraffineerde suiker. Het brood kan glutenvrij gemaakt worden door gebruik te maken van havermout die glutenvrij is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten