woensdag 7 mei 2014

Gezond avocadeautje van Moeder Natuur

Moederdag komt steeds dichterbij en de roze cadeaus met de mierzoete kaarten voor de allerliefste mama's worden alweer ingeslagen. Zondag is het tijd voor onze lieve mama's om even in het zonnetje te staan maar vandaag wil ik het eerst eens hebben over een van de mooiste cadeautjes voor óns van Moeder Natuur: de avocado. Avocado is met stipt de meest onbegrepen fruitsoort die er is. Daarentegen ben je vast wel bekend met het dipsausje dat de chique naam guacamole draagt. Guacamole is vaak te bestellen bij tapasrestaurantjes en is heerlijk met een bakje knapperige nachos of als voorgerechtje in combinatie met Hollandse garnaaltjes. Helaas avocadokaas, is dit waarschijnlijk ook een van de zeldzame keren dat je zo'n gezonde avocado in je mondje stopt. De Azteken noemen de avocado niet voor niets het fruit van de goden, tijd om eens naar alle gezondheidsvoordelen van deze romige lekkernij te kijken!
Fruit of groente?
De arme avocado ligt in de supermarkten vaak als rare eend in de bijt tussen de komkommers en aubergines. Tussen de groentes is het arme vruchtje helemaal niet op zijn plaats want de avocado draagt toch echt fruit als naamkaartje. Ook in de fruitfamilie is de avocado een buitenbeentje. In tegenstelling tot zijn neefjes en nichtjes, is de avocado geen zoetig snoepje maar meer een romige boter.

Vet gezond!
Avocado's zijn erg gezond doordat ze veel onverzadigde vetten bevatten zoals omega-3 vetten. Avocado's zijn net zo zacht en romig als boter, maar zitten wel vol met vezels in tegenstelling tot je boterhamplakker. Wanneer je kijkt naar alle vitamines die de avocado te bieden heeft, dan snap je al gauw dat hij thuishoort bij de vruchten. Avocado's bevatten veel vitamines, waaronder vitamine C, K en E. Ook zitten er veel B-vitamines in die zorgen voor een goede stofwisseling en een immuunsysteem waar de griepjes niet tegen op kunnen boksen. Een avocado wordt niet voor niets het fruit van de goden genoemd. De gezonde vetten en vitamines in de avocado zorgen ervoor, dat je haar, huid en nagels er een stuk gezonder en stralender uit gaan zien. Hebben we het mysterie van de prachtige godinnen ook weer opgelost!

Kopen, bewaren en eten
Bij veel supermarkten waaronder de Jumbo, kun je avocado's met een eetrijp etiketje kopen, zo weet je meteen dat ze goed rijp zijn. Wanneer deze handige sticker er niet op staat, kun je toch achterhalen of je avocado het al aandurft om opgepeuzeld te worden. Een rijpe avocado kun je net als bij peren bij de steelaanzet licht indrukken. Wanneer je wilt gaan genieten van deze romige traktatie, kun je de avocado het best door midden snijden (je kunt hem niet helemaal doorsnijden omdat er een grote pit inzit wel kun je de avocadohelften van elkaar afdraaien). De avocado lijkt qua narijping erg op de appel: je snijdt hem in stukjes en laat hem amper vijf minuutjes liggen en daarna is je vruchtje zo bruin als zwarte Piet. Toch is het wel mogelijk om de andere helft van je avocado te bewaren door er wat citroensap overheen te druppelen of door je avocado voor de gek te houden door de pit er in te laten zitten.

Avocado's zijn heerlijk om te gebruiken door salades of als gezonde vervanging van mayonaise in gerechten zoals eiersalade of tonijnsalade. Maar je kunt er ook een echte godenmaaltijd van maken door..
 • een halve avocado door je groene smoothie te doen, hierdoor krijg je een lekkere romige smoothie. Nog lekkerder is om er een bounty smoothie van te maken door gebruik te maken van een banaan en er een eetlepel cacao + een eetlepel kokossnippers bij te doen.
 • er een chocolademousse van te maken, dat is nog eens een gezond dessertje! 
 • er een luxe sandwich van te maken in combinatie met ei, zalm of kip. Maak er helemaal een feestje van door je eigen passiebrood erbij te eten. 

3 opmerkingen:

 1. Jaaa! Ik hou echt van avocado's! Nu heb ik echt weer zin om avocado's te kopen! Jummie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke receptideetjes ! Die ga ik zeker en vast proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker, zo had ik het nog niet bekeken met 'avocadeautjes'. Wel heb ik het een en ander uitgezocht over wat avocado met je doet. Interesse?
  http://zilvervis.net/2014/05/24/zes-bewezen-gezondheidseffecten-van-de-avocado/

  BeantwoordenVerwijderen