zondag 30 maart 2014

Ode aan pindakaas

Je hebt mensen (vooral vrouwen) die dol zijn op chocoladerepen, je hebt mensen die dromen over hamburgers met extra kaas én je hebt van die peanut heads (jep that's me) die een liefdesverhouding hebben met pindakaas. 'Stom hè? Ik vind het gewoon lekker!' Ik ben nou eenmaal gek op pindakaas en er gaat dan ook geen dag voorbij dat er geen mega eetlepel door de pot wordt gehaald. De pindakaas-economie heb ik in ieder geval goed gesteund dit jaar. Het leven is soms moeilijk maar met een grote eetlepel en een pot pindakaas is het allemaal een stuk dragelijker. Gelukkig ben ik niet de enige die houdt van pindakaas, vandaar een ode aan deze romige smeuïgheid! 
Waar komt pindakaas vandaan?
Kennis is een machtig wapen, ik ben gek op feitjes en weetjes en al helemaal als ze over de mooiste dingen in het leven gaan en pindakaas valt daar absoluut onder. Je hebt zijn naam vast al heel vaak op kleurige ontbijtpakken zien staan maar meneer Kellogg heeft niet alleen cornflakes op de markt gebracht. John Kellogg was een fanatiek vegetariër die geen behoefte had aan broccoli en spinazie tussen de tanden en dus opzoek ging naar lekkere alternatieve. In de tijd dat er een overschot aan pinda's was, kreeg hij het briljante idee om er wat lekkers mee te maken: peanut butter. In Nederland kwam deze lekkernij een hele tijd later maar helaas mocht het niet de naam pindaboter dragen omdat alleen roomboter de naam boter mag dragen, vandaar dat peanut butter in Nederland de trotse naam pindakaas heeft. 

Wist je dat..

 • ..er 1100 pinda's in één potje pindakaas gaan?
 • ..je lijdt aan arachibutyrofobie als je bang bent dat pindakaas tegen je gehemelte blijft plakken?
 • ..50% van alle pinda's van de Amerikaanse pinda-industrie worden gebruikt voor pindakaas?


VET lekker!
De vetarme gekte begint gelukkig al te slinken maar er zijn helaas nog steeds veel mensen die goede vetten zoals noten, avocado's en dus ook pinda's vermijden. Vruchtenhagel, chocoladepasta en slankie smeerkaas bevatten dan wel minder calorieën dan pindakaas bevat maar daar is ook absoluut alles mee gezegd. Calorieën tellen is voor food dummies uit 2002, niet doen dus! Pindakaas bestaat niet alleen uit gezonde vetten maar ook uit eiwitten en bevat daarnaast superveel voedingsstoffen, daar kan zo'n potje jam niet tegenop! 

Gezond met pindakaas
Als fanatiek instagrammer kom ik vaak health junkies tegen die net als ik een lichte pindakaasverslaving hebben. Dat is ook niet zo gek pindakaas is wel het toppunt van romig, smeuïg en crunchy en om het nog leuker te maken is pindakaas ook nog eens hartstikke gezond! Pindakaas zorgt ervoor dat je een lang verzadigd gevoel hebt, je bloedsuikerspiegel nauwelijks stijgt en daarnaast bevat een portie een waslijst aan weldadigheid zoals: eiwitten, gezonde vetten, vitamine B11 en vitamine E, calcium, ijzer, magnesium en zink. 

Welke pindakaas kun je het beste kopen?
Calvé is natuurlijk de bekendste pindapottenverkoper maar er zijn veel lekkerdere en gezondere pindakaasjes te vinden. Er is overigens niks mis met Calvé pindakaas (die voor 85% uit pinda's bestaat) maar zorg er wel voor dat je de gewone versie neemt en niet de light versie. Wil je eens wat anders proberen? Of ben je benieuwd naar de smeuïgheid waar ik dagelijks van geniet? Probeer dan eens crunchy pindakaas van Monki (te koop bij biologische winkels) of van Meridian (te koop bij de Tuinen) deze bestaan alleen uit pinda's en een snufje zeezout: PURE PINDAKAAS met nog méér pinda's dus!

All you can do with a spoon and a peanut butter jar..
Een bammetje met pindakaas is lekker Hollands maar er zijn nog zo veel meer manieren
om te genieten van peanut butter. Neem eens..

Genoeg manieren en redenen om eens wat vaker te genieten van pindakaas. Ik weet in ieder geval al wat er morgenochtend in mijn ontbijtkommetje zit: een heerlijk havermoutontbijtje met een mega (stiekem 2) eetlepel(s) pindakaas!

3 opmerkingen:

 1. YES, ik ben niet de enige! Ah, zo lekkerrr. <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mjammie, en wat heb je toch een leuke schrijfstijl. Ik lees je blogs met veel plezier dus vooral zo doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij mijn geen dag zonder pindakaas!! haha

  BeantwoordenVerwijderen