zondag 17 november 2013

Recept: Speculaas havermout muffins met chocoladestukjes

(Speculaas havermout muffins met chocoladestukjes)
'Sinterklaas is weer in het land, een tijd van gezelligheid en verwennerij! Daar horen natuurlijk pepernoten, chocoladeletters en speculaas bij. Ik heb het beste van al deze dingen genomen en het samengevoegd tot deze havermout muffins, zodat foodlovers met een lactose of glutenintolerantie ook lekker kunnen genieten van Sinterklaas!'

Vrij van: gluten, lactose, suiker

Ingrediënten voor ongeveer 10 à 11 muffins
  • 125 gram havermout
  • 150 ml amandelmelk
  • 2 eieren
  • 1 (over)rijpe banaan
  • 3 à 4 theelepels koek & speculaaskruiden (dit moet je vooral een beetje op gevoel en smaak doen)
  • 1 reepje (40 gram) LoveChock Pure Chocola met cacaonibs *
  • half zakje (1 à 2 theelepels) bakpoeder (of wijnsteenbakpoeder)
Extra benodigdheden
  • 10 à 11 muffin vormpjes
  • keukenmachine
! Als je gek bent op zoetigheid is het aan te raden om nog wat honing of ahornsiroop toe te voegen. 

How to make it?
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  2. Doe de havermout in een keukenmachine zodat het een soort meelachtig poeder wordt. Wanneer het fijn genoeg is doe je de havermout terug in een grote kom. 
  3. Doe de banaan in de keukenmachine, wanneer dit een moesje is geworden voeg je het bij de havermout in de kom.
  4. Voeg de amandelmelk, eiren, kruiden en bakpoeder doe aan het mengsels en mix het (niet te lang) goed door.
  5. Doe de chocolade in de keukenmachine of hak het zelf in kleine stukjes en voeg dit ook toe aan het mengsel.
  6. Verdeel het beslag over 10 à 11 muffin vormpjes en zet het voor gedurende 25 minuten in de oven.
  7. Wanneer de 25 minuten om zijn prik je nog even met een satéprikker in de muffins, komt deze er droog en schoon uit? Dan zijn de muffins klaar.
  8. Laat ze nog even 15 minuten afkoelen. 
Tips en suggesties
    (LoveChock chocolade)
  • * Ik heb in dit recept gekozen voor de pure chocolade van LoveChock, omdat deze biologisch, glutenvrij en lactosevrij is, maar je kunt natuurlijk ook voor andere chocolade gaan. Neem hier dan 40 gram van.
  • Je kunt de amandelmelk ook vervangen door andere melk.
  • De muffin vormpjes moeten ongeveer voor 2/3 gevuld zijn voordat je ze in de oven doet, ik heb hiervoor één juslepel per muffin vormpje gebruikt.
  • Zoals ik al zei, als je een echte zoetekauw bent is het aan te raden om nog wat dingen toe te voegen zoals honing of palmsuiker of om voor een zoetere chocoladevariant te kiezen. 
  • Heb je geen keukenmachine? Geen paniek, de havermout kun je ook gewoon zo gebruiken, dan krijg je een wat 'stevigere' muffins. 
Heerlijk met een lekker warm bakje chocolademelk of thee erbij!

3 opmerkingen:

  1. NU ruik ik ze wel! :-) Mooi gelukt Rilana! Je website wordt steeds mooier :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. sorry rilana
    havermout is niet glutenvrij.

    groetjes michelle

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Michelle,
      Havermout is van nature glutenvrij. Als je havermoutvlokken koopt van een merk dat relatief onbekend en goedkoop is, is er een kans aanwezig dat het in aanmerking is gekomen met andere producten zoals tarwe waardoor het gluten kan bevatten.

      Koop je havermout van een goed merk (een A-merk) dan mag je er zeker van uitgaan dat het glutenvrij is.

      Groetjes, Rilana

      Verwijderen