dinsdag 3 juni 2014

De gebroeders hennep-, chia- en lijnzaad


Dat zaden net als noten erg gezond, dat wisten we natuurlijk al. Superfoodzaden staan bekend om hun gezonde vetten, veganistische eiwitten en om het feit dat ze boordevol broodnodige vezels zitten. Door deze eigenschappen zijn zaadjes perfecte vervangers voor met name vlees, vis, granen en brood. Zaden zijn erg makkelijk in je voedingspatroon te  verwerken en hebben geen overheersende smaak, zo zijn ze een fijne toevoeging aan heel veel lekkere maaltijden en tussendoortjes. Een eetlepel lijnzaad door je havermoutontbijtje, een schepje hennepzaad door de smoothie en een handje chiazaadjes door je zelfgemaakte baksels. Elke dag een portie zaden is al een goede manier om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van deze kleine toppers. Wanneer je echter om een specifieke reden wilt gaan beginnen met het eten van zaden, dan is het fijn om te weten welke soort het beste bij jouw gewenste resultaten aansluit. Op een rijtje de precieze gezondheidsvoordelen en verschillen van en tussen chia-, hennep- en lijnzaad.


Eiwitten en spieropbouw
Je kunt HIER online hennepzaad kopen
Met name sporters, vegetariërs en veganisten kunnen baat hebben bij het gebruik van zaden doordat deze veel eiwitten bevatten. Wanneer je zaden neemt om spieren te kweken of vlees te vervangen dan is hennepzaad de ultieme keuze. Hennepzaden zijn een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die een complete bron van eiwitten zijn. Dit houdt in dat de eiwitten opgebouwd zijn uit veel verschillende soorten aminozuren waardoor ze voor jou lichaam optimaal te benutten zijn. Hierdoor is hennepzaad een fijne toevoeging aan maaltijdsalades, maar ook als shake of smoothie nadat je jezelf lekker hebt afgebeuld in het krachthonk.

Gezonde darmen
We hebben allemaal wel eens te maken gehad met verstopte darmen. Dit is absoluut geen pretje en met gemak naar de toilet kunnen is dan ook geen overbodige luxe. Helaas zijn we niet allemaal gezegend met darmen die optimaal werken, zaden kunnen hierbij een handje helpen. Met name lijnzaad staat bekend om zijn kracht om de darmwerking te bevorderen doordat het een bron van onverteerbare vezels is. Eenmaal in je darmen aangekomen gedraagt gebroken lijnzaad zich als een schoonmaakmiddeltje waardoor afvalstoffen tijdens een toiletbezoekje worden afgevoerd. Hierdoor zullen je darmen schoner zijn met de fijne bijkomstigheid dat je minder kans hebt op darmkanker.

Op een gezonde manier afvallen met zaden
Je kunt HIER online lijnzaad kopen
Wat alle zaden met elkaar gemeen hebben, is dat ze stuk voor stuk veel vezels bevatten met name chiazaad en lijnzaad bevatten hier een hoge dosering van. Vezels zorgen voor een goede darmwerking en daarnaast kunnen ze je ook helpen om van de overtollige pondjes af te komen. Chiazaad bevat net iets meer vezels dan lijnzaad máár de vezels in lijnzaad zijn moeilijker verteerbaar. Dit zorgt ervoor dat je minder snel trek krijgt in ongezonde tussendoortjes en door de combinatie van moeilijk verteerbare vezels en omega-3 vetten, is lijnzaad een topper in het verbranden van lichaamsvet.


Calcium voor gezonde botten en tanden
Het mineraal calcium speelt een zeer belangrijke rol in het gezond en sterk houden van je botten en tanden. Ook heeft het een grote rol in de optimale werking van je spieren. Met name kinderen in de groei hebben veel calcium nodig en ook ouderen hebben baat bij een goede portie calcium om botontkalking te voorkomen. Chiazaad is de absolute topper wanneer het gaat om de hoeveelheid calcium. Een eetlepel van deze zaadjes bevat al gauw 65 mg calcium waarmee het met kop en schouders boven de andere zaadjes uitsteekt. Ter vergelijking, een glaasje melk bevat ongeveer 155 mg calcium.


Omega-3 vetten voor gezonde hart- en bloedvaten

Je kunt HIER online chiazaad kopen
Een van de meest gezonde vetten die er bestaat is omega-3, dit is een essentieel vetzuur wat je lichaam zelf niet aan kan maken. Het zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en voorkomt een te hoge bloeddruk. Met name vette vis zoals zalm bevat veel omega-3, wanneer je dus vegetarisch bent is het erg belangrijk om goed op te letten of je genoeg van deze gezonde vetten binnenkrijgt. Chia- en lijnzaden bevatten veel omega-3 vetten en zijn vrijwel gelijk aan elkaar wanneer het aankomt op percentage omega-3 vetten.  


1 opmerking:

  1. Het kweken van hennep kan op vele manieren in Nederland, aangezien hennep als plant voor veel interessante toepassingen gebruikt kan worden, zoals het consumeren van de zaadjes als beschreven in dit artikel. De gezondheidseffecten zijn verrassend!

    BeantwoordenVerwijderen