vrijdag 13 juni 2014

Het yogadieet


Door vrouwenmagazines en gezondheidssites krijgen we regelmatig de kans om een kijkje te mogen nemen in de sportagenda’s en eetdagboeken van fitte supermodellen en stralende keukenprinsessen. Stuk voor stuk beschikken deze dames over een killer body die ze naar eigen zeggen in topvorm hebben gekregen door yoga. De zonnegroet, cobra en zelfs de downward dog zijn allemaal geliefde poses van yogi’s zoals Doutzen Kroes en Gisele Bündchen. Naast de bomvolle yogalessen krijgt het eeuwenoude yogadieet ook steeds meer aanhangers. Het yogadieet richt zich in tegenstelling tot veel andere diëten niet direct op afvallen maar op geestelijke en lichamelijke balans. Lees gauw verder voor de spelregels van dit dieet voor yogi’s. 

Je bent wat je eet
Om je gewenste gewicht te bereiken moet je voeding volgens de yoga spelregels aan een paar dingen voldoen. Zo mag voeding niet verslavend werken. Dit betekent dat verslavende voeding zoals het kopje koffie geen ochtendritueel maar een uitzondering zou moeten zijn. Alles wat je eet wordt in het lichaam gebruikt voor energie of voor het herstellen en opbouwen van cellen. In het yogadieet wordt veel (heel veel) gebruik gemaakt van verse producten omdat deze beschikken over extra levenskracht en zorgen voor een natuurlijke dosis energie. Hieronder een aantal spelregels:
·         Probeer de tijd te nemen voor je maaltijd door rustig te eten. Kauw langzaam en eet je maaltijd eens buiten in het zonnetje in plaats van voor de televisie.
·         We hebben allemaal wel eens het gevoel gehad op ontploffen te staan na het (teveel) eten. Dit geeft niet alleen een opgeblazen gevoel in je buik, je voelt je ook nog eens sloom en moe. Probeer niet te veel te eten en verdeel de maaltijden over de dag. Zo is je maag nooit tot het topje gevuld maar heb je wel een voldaan gevoel.
·         Yogi’s geloven dat de kok of keukenprinses met liefde en passie hoort te koken. Strooi dus eens wat extra liefde door je specialiteit tijdens het bereiden van de maaltijd.
·         Eet zoveel mogelijk groente en fruit uit het seizoen.

Het yogadieet gaat uit van drie soorten voeding die guna’s genoemd worden.

Sattva
Yogi’s proberen zo veel mogelijk sattvisch te eten. Sattva voeding bestaat uit onbewerkte
en natuurlijke voeding en zorgt voor rust en evenwicht waardoor je optimaal je dagelijkse dingen kunt doen. In deze categorie vind je fruit, groente, granen zoals havermout en pseudogranen zoals quinoa, amarant en boekweit, veel soorten peulvruchten (behalve donkergekleurde zoals rode bonen) rauwe honing, kruidenthee, noten, zaden en superfoods.


Rajas
Voedingsmiddelen uit de rajasgroep kunnen voor een gestresst, gespannen of rusteloos gevoel zorgen. Hierdoor wordt deze voeding niet vaak gegeten maar dat betekent absoluut niet dat je deze groep moet vermijden. Wanneer je een energiedipje hebt of op zoek bent naar motivatie, kan het juist verstandig zijn om iets uit deze groep te eten. Chocolade, zwarte thee, eieren, koolzuurhoudende dranken, vis, en sterke kruiden en specerijen horen in de rajasgroep.
 
Tamas
Tamasvoeding wordt nauwelijks gegeten omdat het een zwaar en sloom gevoel kan geven, dit komt omdat deze voeding van zichzelf ‘zwaar’ op de maag is en dus moeilijker te verteren is.  In deze groep zitten vooral zure en gistende voedingsmiddelen zoals azijn, champignons, uien, rood vlees, knoflook, fastfood en opgewarmde maaltijden.

1 opmerking:

  1. Dit soort info kom ik weinig tegen.. leuk er nu iets over te lezen!!

    BeantwoordenVerwijderen