In deze blog vertelde ik je al wat meer over gluten(vrij). Glutenvrije baksels zijn een van de spannendste
uitdagingen waar je tegenaan loopt wanneer je als groentje de glutenvrije
wereld binnenstapt. Want hoe vervang je nou dat tarwemeel vol gluten in je
favoriete appeltaartje? En wat soort melen zijn de fijnste vervangers? Je kunt
natuurlijk je kop in het zand steken en de dichtstbijzijnde bio-winkel het
bakwerk laten doen, maar zelf de koksmuts opzetten is vele malen leuker.
Hieronder een aantal tips waardoor je baksels niet in kruimels uiteenvallen en
jij een echte glutenvrije keukenprinses of bakkoning wordt.
Een vervangende
lijm en luchtigheid voor gluten
Gluten is in feite een soort van lijm die ervoor zorgt
dat alle ingrediënten aan elkaar blijven plakken. Daarnaast zorgen gluten
ervoor dat broden goed rijzen en luchtig worden. Glutenvrije melen missen deze
eigenschap waardoor je in het begin van je glutenreis kunt merken dat baksels
uit elkaar vallen of compacter zijn dan je gewend bent. Toch kun je met een
kleine toevoeging er al voor zorgen dat je baksels luchtiger worden en je kunt
genieten van een écht koekje in plaats van honderd kruimeltjes.
·
Gebruik in recepten extra bakpoeder om ervoor te
zorgen dat je baksels meer structuur krijgen. Gebruik ongeveer 25% meer dan wat
je normaal gebruikt.
·
Twee theelepels azijn in een mengsel van 250
gram, zorgt ervoor dat je deeg luchtiger wordt en makkelijker rijst.
·
Gebruik iets meer boter of kokosolie om ervoor
te zorgen dat de ingrediënten aan elkaar blijven plakken.
·
Mis je een portie luchtigheid van je cakejes?
Meng door je deeg eens opgeklopte eiwitten. 1 à 2 eiwitten is al voldoende om
het geheel wat luchtiger te maken.
·
Een van de kernmerken van glutenvrije koekjes,
cakejes en broden is dat ze al bijna uit elkaar vallen wanneer je ernaar kijkt.
Een goede tip is om áltijd gebruik te maken van bakpapier. Doe je dit niet dan
is de kans groot dat je een kruimeleffect krijgt of dat alles aan je bakvorm
blijft plakken.
· Arrowroot is een fijn glutenvrij bindmiddel. Je zou het niet denken maar ook in sauzen wordt gebruik gemaakt van gluten, hierdoor blijft het goedje namelijk aan elkaar plakken en lijkt het op een sausje. Arrowroot zorgt ervoor dat ingrediënten goed aan elkaar binden en is dus een prima vervanger in sausjes, stoofpotjes maar ook in cakejes en broden.
Glutenvrije melen
In veel recepten wordt er gebruik gemaakt van puur en
alleen tarwemeel. Nu zou je denken dat je dit meteen kunt vervangen door
eenzelfde hoeveelheid glutenvrij meel maar helaas pakt dat in de praktijk
minder goed uit. Vaak overheerst de smaak van glutenvrije melen zoals boekweit-
of kikkererwtenmeel. Door verschillende soorten meel te combineren, is de smaak
een stuk fijner én komen je baksels beter uit de oven. Hieronder een klein
overzicht van een greep glutenvrije melen.
·
Amandelmeel en pindameel zijn gezonde én lekkere
opties voor pannenkoeken, koekjes en cakejes. Wanneer je houdt van een handje
noten, is de kans groot dat je hier ook van zult genieten. Daarnaast bestaan
deze melen voor het grootste gedeelte uit gezonde vetten en eiwitten en maar
een laag percentage aan koolhydraten.
·
Quinoameel is een perfecte vervanger wanneer je
gek bent op deze kleine zaadjes. Dit meel doet het vooral goed in broodjes,
koekjes en in hartige gerechten.
·
Boekweitmeel heeft als pluspunt dat je
bloedsuikerspiegel er minder snel van stijgt dan bijvoorbeeld bloem. Boekweit
is vooral lekker in pannenkoeken, hartige wraps en broden.
·
Kikkererwtenmeel wordt steeds populairder
doordat het meel afkomstig van peulvruchten, rijk is aan eiwitten en minder
koolhydraten bevat in tegenstelling tot veel andere melen. Het nadeel van
kikkererwtenmeel is de smaak, het is een sterke en overheersende smaak waardoor
het verstandig is om het te mengen met andere glutenvrije melen.
Kikkererwtenmeel is goed te gebruiken in hartige gerechten zoals wraps en
broodjes.
·
Teffmeel is afkomstig van een oergraan en is dan
ook zeer populair in exotische gerechten. Het bevat met name koolhydraten en is
geschikt voor tropische pannenkoekjes, ovengerechten en broodjes.
·
Havermeel is een zeer fijne optie wanneer je
geen overheersende smaak gewend bent. Vooral in cakes, koekjes en zoete baksels
is havermout geschikt. Je kunt glutenvrij havermeel kopen maar je kunt het ook
zelf maken door havervlokken in de keukenmachine fijn te malen. Let er hierbij
wel goed op of de havermout écht glutenvrij is. Veel merken produceren hun
havermout namelijk in fabrieken waar ze in aanmerking komen met tarwe.
Je schrijft echt super goed! En al die lekkere recepten! mmm, liefs
BeantwoordenVerwijderen