maandag 24 februari 2014

Recept: Romig Quinoa-ontbijtje met kiwi en banaan

Wat een memorabele dag is het vandaag, ik begon deze ochtend niet met mijn oh-zo-lekkere ontbijtkom havermout met een mega eetlepel pindakaas, nee deze ochtend stonden we weer eens wat nieuws bij elkaar te kokkerellen. Ook al zat er geen pindakaas in, het smaakte toch heel erg goed; lekker romig, fruitig en met een lekkere vanilletouch. Een prima glutenvrij ontbijtje én een perfect alternatief voor andere pap zoals havermout of Brinta. Nog een leuk weetje: de quinoa is in thee gekookt, dus perfect als je net als ik een echte teafreak bent! 

Vrij van: gluten, ei, suiker 

Een goed ontbijtje zorgt ervoor dat je lekker veel energie hebt gedurende de dag, een goed begin is het halve werk! Het maken van dit ontbijtje kost wel even wat werk maar je kunt de quinoa ook prima de dag van te voren maken en 's ochtends alles bij elkaar in een kommetje mengen, dit scheelt erg veel werk en het smaakt nog net zo lekker. Ik ben gek op havermout maar quinoa vind ik een perfecte vervanger, het heeft een lekkere bite en is met van alles te combineren. Een paar voordelen van quinoa:

  • het is een echte mineralen- en vitaminebom, het bevat o.a. veel calcium: perfect als je geen kaaskop of melkdrinker bent 
  • het is rijk aan vezels maar wel glutenvrij 
  • het bevat goed opneembare eiwitten 

Ingrediënten voor 1 grote kom
  • 50 gram quinoa 
  • +/- 75 ml thee *
  • 150 gram soja-, geiten-,Griekse of gewone yoghurt 
  • 1 kiwi in stukjes gesneden
  • 1 banaan
  • 1 eetlepel cacao nibs (of een blokje chocolade in stukjes gehakt) 
  • een handje walnoten 
  • 1 eetlepel chia-, hennep-, of lijnzaad (optioneel)
  • 20 druppeltjes Greensweet Stevia Vanille (of een theelepeltje vanille/ half theelepeltje vanille extract)  
  • kaneel naar smaak
  1. Zet een bakje sterke thee en kook hierin de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing

    op het pak. Wanneer het aan het koken is voeg dan de druppeltjes vanille toe. 
  2. Snijd ondertussen de helft van de banaan in plakjes en de kiwi in kleine stukjes.
  3. Prak de andere helft van de banaan en meng het met de yoghurt, voeg hier kaneel naar smaak aan toe. 
  4. Wanneer de quinoa klaar is voeg je er eventueel nog wat zaden aan toe en meng je het met de yoghurt, banaan en kiwi. 
  5. Voeg als topping nog wat cacao nibs en walnoten toe en je ontbijtje is klaar. 

EXTRA TIPS EN TRICKS 

  • *Ik gebruikte Green Chai Tea van Yogi, deze heeft een lekkere kaneelachtige smaak maar je kunt ook prima English Breakfast of een andere thee gebruiken, de theesmaak is absoluut niet overheersend maar persoonlijk vind ik het net een tikje lekkerder dan 'gewoon water'. 
  • Maak een extra portie quinoa klaar, zo heb je de dag erna nog een lekker ontbijtje! 

1 opmerking:

  1. Hey Meis,

    Wat leuk deze site van je :)
    Je doet het goed..
    Alleen jammer dat er geen calorieën bij staat hihi ...

    Liefs suzan

    BeantwoordenVerwijderen