vrijdag 25 april 2014

Fastfood Friday Pizza Cavolfiore

! WARNING ! THIS BLOG CONTAINS FOODPORN !
De mooiste dag van de week is weer aangebroken: VRIJDAG! Vrijdag is zo'n heerlijke dag waarop je jezelf op wat lekkers trakteert om het begin van het weekend te vieren. En ja onder de term iets lekkers verstaan we natuurlijk geen hap-slok-weg smoothie of droge salade metzonder kip, nee: iets lekkers op vrijdag betekent fastfood zoals patat, loempia of pizza! Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook de zomer: het heerlijke zonnige weer betekent dat de fluorescerende bikini's en te strakke zwembroeken en daarmee de blote (bier)buikjes weer in de spotlights komen te staan. Ik kan met trots melden dat ik al een paar maanden bikiniproof ben maar natuurlijk zijn we nog lang niet allemaal afgetraind en we weten allemaal dat fastfood niet bekendstaat om zijn gezonde imago. Ik weet wel zeker dat ik niet de enige ben die dol is op lekker eten, door lastige darmen kan ik al een hele tijd geen 'gewone' pizza eten dus leek het mij de hoogste tijd om eens een versie te maken die ik ook kan eten en daarbij gezond én natuurlijk lekker is, want daar gaat het uiteindelijk om. Daardoor ontstond deze heerlijke Pizza Cavolfiore, wat erg chic klinkt maar in de Nederlandse volksmond gewoon bloemkoolpizza betekent. De Cavolfiore zit barstensvol Italiaanse smaak en als je het goed doet zit er een grote dosis liefde in die zo uit de keuken van Mamma Italia kan komen. Een heerlijke pizza voor de gezonde lekkerbekken maar ook zeker een aanrader voor de diehard fastfoodies die eens gek willen doen! 
De Cavolfiore is gezond omdat..
  • hij glutenvrij is en is dus een perfect alternatief is voor mensen met een glutenallergie
  • je per pizza al zo'n 300 à 400 gram groente binnenkrijgt en dus meteen al je dagelijkse portie groente te pakken hebt
  • hij enorm lekker is voor je snoepmondje en gezond is voor je zinnige buikje! (WIN-WIN)
Ingrediënten voor 1 medium eenpersoons pizza cavolfiore
voor de bodem
  • 1/2 van een kleine bloemkool
  • 1 ei
  • 2 el glutenvrij meel (amandel-/boekweit-/kikkererwtenmeel)
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder 
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • snufje zeezout
Als topping kun je alles gebruiken wat de keukenkastjes te bieden hebben, denk bijvoorbeeld aan groente, vlees/vis, kaas enzovoorts. Persoonlijk hou ik niet van extra groente op mijn pizza en al helemaal niet op deze want die bevat al genoeg groente, ik heb liever kaas (veel kaas) en vis, mmm! Dus ik maakte er een pizza cavolfiore formaggio di capra van, oftewel bloemkoolpizza met geitenkaas.
voor de topping van de foto
  • 100 gram biologische tomatenpuree
  • 20 gram geitenkaas
  • 75 gram sardientjes (uit eigen nat)
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • 1 tl paprikapoeder 
  1. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en spoel deze onder de kraan schoon. Zorg ervoor dat je de bloemkoolroosjes daarna zo droog mogelijk dept.
  2. Doe de bloemkoolroosjes in een keukenmachine en vermaal ze totdat ze de grootte van rijstkorrels hebben. 
  3. Doe de bloemkoolmix in een magnetronbestendige kom en verwarm gedurende 8 minuten op vol vermogen in de magnetron.
  4. Wanneer de bloemkool klaar is, doe je het mengsel in een keukendoek en druk je het vocht eruit. 
  5. Doe het mengsel weer terug in de kom en meng hierdoor heen het ei, meel en de kruiden voor de bodem. Meng het geheel goed door. ! het deeg voelt vochtiger en plakkeriger aan dan het pizzadeeg dat je gewend bent, maar wees gerust het zal straks geen raar pizzaprutje worden. 
  6. Bekleed vervolgens een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Verdeel het mengsel over de bakplaat en zorg ervoor dat de bodem niet te dik wordt, des te knapperiger je de pizza wil, des te dunner de bodem moet zijn. 
  7. Bak de pizza voor 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  8. Wanneer de 15 minuten om zijn, bekleed je de pizzabodem met je favoriete toppings en zet je de pizza vervolgens nog 15 minuten in de oven. 
  9. Snijd de pizza in mooie pizzapunten met een roller (of met je cowboyboots). 
  10. Bon appetit! 

6 opmerkingen:

  1. Lekker en gezond! Ik ga deze zeker eens maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wow ziet er super lekker uit, ga ik zeker binnenkort maken! misschien wel vrijdag :)?!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga hem vandaag maken! Super bedankt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oohhh Yum! :) Maar kan je dit recept ook maken met bloemkool uit de vriezer? Want ik heb helaas geen verse en dit recept klinkt overheerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat moet zeker kunnen denk ik, wel even ontdooien eerst natuurlijk maar voor de rest moet dit geen probleem zijn. Ik hoop dat het je mag smaken! ;)

      Verwijderen