zondag 20 april 2014

Welke fruit- en groentesoorten kun je beter wel/niet biologisch kopen?

Door de opkomst van biologische supermarkten, gezondheidsrubrieken en kritische blogs wordt biologisch eten steeds populairder. De één vindt bio eten eerlijker voor de boer, de ander vindt de smaak van biologische appels lekkerder en de gezondheidsgoeroes praten met een wijzend vingertje over de pesticiden die in niet-biologische groente en fruit te vinden zijn. Wanneer je het eens bent met een of meer van deze personen dan kan biologisch eten een goede en gezonde keuze zijn, maar eerlijk is eerlijk: dat biologische perzikje is wel een stuk duurder dan het pestperzikje van de supermarkt. En wij blijven natuurlijk zuinige Nederlanders: wij houden van goedkoop. Maar ja wat doe je dan, neem je zo'n perzik waarmee je de boer sponsort of kies je toch voor de goedkopere variant waarmee je jouw eigen portemonnee steunt? Gelukkig hebben ze daar in veel onderzoeken een antwoord op gevonden: een lijst met fruit en groentesoorten die de meeste en de minste pesticiden bevatten. Zo heb je the best of both worlds en hoef je niet alles bio te kopen terwijl je wel beide partijen steunt, win-win!

Natuurlijk is het eerst wel handig om te weten wat pesticiden precies zijn. Pesticiden zijn stofjes die gebruikt worden om ziekten, onkruiden, ongedierte enzovoorts in de landbouw te bestrijden zodat fruit en groente niet aangetast worden. Wanneer overgebleven restjes van pesticiden overblijven op producten, dan kan dat schadelijk zijn voor je lichaam. Dit is ook een van de redenen waarom fruit niet kort voor oogst bespoten mag worden. De meningen over pesticiden verschillen maar wanneer je een gevoelig lichaam hebt en je vaak vermoeid voelt of altijd meedoet aan de heersende griepjes en kwaaltjes, dan kan het verstandig zijn om zo weinig mogelijk pesticiden binnen te krijgen. 

Uit onderzoek is gebleken dat er een aantal fruit en groentesoorten zijn die de meeste 'gifstoffen' bevatten en die je dus beter wél biologisch kunt kopen.

I'm DIRTY

 1. Appels
 2. Selderij
 3. Cherry tomaatjes
 4. Komkommers
 5. Druiven
 6. Pepers
 7. Nectarines
 8. Perziken
 9. Aardappelen
 10. Spinazie
 11. Aardbeien
 12. Boerenkool
Om biologisch eten leuker te maken kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je eigen moestuintje met aardbeien of spinazie aan te leggen of afscheid te nemen van die lelijke boom in je achtertuin en hem in te ruilen voor een appelboom!

Gelukkig is er ook nog goed nieuws want er zijn ook groente- en fruitsoorten die niet of nauwelijks pesticiden omdat ze een stevige jasje hebben, oftewel een machtig schilletje hebben die goed bestand is tegen pesticiden zodat deze niet naar binnen kunnen dringen of omdat het simpelweg niet nodig is om (veel) pesticiden te gebruiken. Deze kun je gewoon in je winkelmandje gooien tijdens het boodschappen doen bij de supermarkt:

I'm CLEAN!

 1. Kiwi's
 2. Mango's
 3. Asperges 
 4. Avocado's
 5. Meloen
 6. Grapefruit
 7. Uien
 8. Bananen
 9. Ananas
 10. Champignons
 11. Maïs
 12. Sla
Ik zou deze lijstjes niet beschouwen als een zaak van leven of dood, want de eigenaren van Appie en Jumbo proberen ons heus niet te vergiftigen. Het kan wel zo zijn dat de één meer last heeft van aanwezige pesticiden en wanneer er dan dagelijks een appeltje meegaat met de lunchtrommel, dan kan het verstandig zijn om deze voortaan biologisch te kopen. Zo is deze lijst een handige manier om verstandige keuzes te maken op het gebied van biologisch eten en te besparen op groente en fruit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten