maandag 13 januari 2014

Recept: Havermoutpap met pompoen en amandelen

Na veel variaties ben ik nog steeds niet verveeld en klaar met experimenteren op het gebied van havermout. Banaan, cacao, pindakaas, Griekse yoghurt: mijn havermoutpap is nooit saai! Je kunt mij stipt om zeven uur wakker maken voor een heerlijk kommetje troost en nee, dan heb ik het niet over een snert, dan heb ik het over een heerlijke kom warme havermoutpap rechtstreeks uit het steelpannetje. Heerlijk tijdens deze (nog niet zo koude) wintermaanden Kan de dag nog beter beginnen? (I don't think so!) De lekkerste groente van het seizoen is absoluut de pompoen. Vandaar dat ik besloot deze eens te verwerken in mijn dagelijkse kommetje havermout, dit keer dus geen fruit maar jawel: groente in de oatmeal!

Vrij van: gluten, ei, suiker, lactose (zuivel) 
Vegan friendly
Ingrediënten voor 1 kom havermout
  • 200 ml melk naar keuze (soja-, amandel, koe- of rijstmelk)
  • 30 à 40 gram havermout
  • 175 gram pompoenpuree *
  • 1 eetlepel lucumapoeder, palmsuiker of honing
  • 1 handjevol (geroosterde) amandelen
  • 2 eetlepels witte moerbeien 
  • 1 à 2 eetlepels amandelpasta
  • grote snuf kaneel (op smaak) 
  1. Breng in een steelpannetje de melk aan de kook. Wanneer de melk lichtjes warm begint te worden, voeg dan de pompoenpuree toe.
  2. Wanneer de melk met de pompoen aan het koken is voeg je de havermout, kaneel en lucumapoeder toe. 
  3. Laat het even pruttelen totdat het de gewenste dikte heeft. Schep het in een kommetje en voeg de amandelen, moerbeien en amandelpasta toe. 
EXTRA TIPS EN TRICKS
  • In plaats van amandelpasta kun je ook een andere notenpasta of pindakaas (met stukjes) nemen. 
Hè pompoenpuree? Waar kun je dat krijgen?
Helaas is pompoenpuree (nog) niet verkrijgbaar in Nederland, dit moet je dus zelf maken. Je kunt zelf een pompoen 'ontleden' maar je kunt ook een zak met pompoenblokjes kopen bij o.a. Albert Heijn (voor ongeveer €2,99). Kook de avond van te voren de pompoenblokjes gedurende ongeveer 15 à 20 minuten gaar. Giet het af en laat het even afkoelen, daarna kun je met een keukenmachine of staafmixer pompoenpuree maken. Voeg op smaak nog wat extra specerijen (kaneel, koekkruiden) toe.

2 opmerkingen:

  1. Mmm, dit klinkt echt als een heerlijk gezond recept, deze gaat zeker op mijn lijstje :)

    liefs,
    Femke

    BeantwoordenVerwijderen