maandag 26 mei 2014

Het onzinnige leed dat calorieën tellen heet


De ongezondheidsclaims over vetten en koolhydraten beginnen geduldig als zoete softijsjes weg te smelten. Avocado's, noten en familiepotten pindakaas mogen eindelijk weer met trots in ons mandje gestopt worden en ook de havermout, bananen en appels zijn weer toegestaan op het boodschappenlijstje. Nou zou je denken dat je inmiddels alle trammelant omtrent voeding wel achter de rug hebt, maar niets is minder waar. Calorieën tellen is altijd al een favoriete onzinnige bezigheid geweest van veel ongezondheisgoeroes en de laatste tijd begint het tellen weer een heuse hype te worden. Ik heb nooit meegedaan aan de koolhydraten-wegwerp-race en evenmin genoot ik van het anti-vettisme. Calorieën tellen is dan ook iets waar ik mijn neusje van de zalm voor ophaal. Calorieën tellen is naar mijn mening voorverpakte onzin en ik moet dan ook velen teleurstellen wanneer ik nu meedeel dat ik nooit het aantal calorieën bij mijn recepten zal gaan vermelden. Om deze hype een dolkstoot in de rug te geven, vertel ik je vandaag waarom je rekenmachine geen gadget hoeft te worden om gezond te leven.

Hoeveel heb ik per dag nodig?
Het voedingscentrum heeft het allemaal precies voor ons uitgerekend, wanneer je een vrouw bent heb je 2000 kcal nodig en wanneer je van het andere ras bent dan mag je iets meer eten, maar liefst 2500 kcal. Daarbij maakt het niet uit of je een klein dwergje bent of een reusachtige gorilla en net zo min telt het mee of je liever in de ringen of op de bank hangt. Nu je dit zo gelezen hebt, klinkt het vast allemaal als vreemd geroezemoes in de oren en dat is ook precies het eerste wat ik je duidelijk wil maken: je kunt niet zomaar uitgaan van 'zoveel calorieën mag ik per dag eten want anders val ik af of kom ik aan' dit heeft namelijk te maken met een tig aantal omstandigheden en het is dan ook een onmogelijke rekensom om uit te rekenen wat je aan calorieën per dag binnen zou moeten krijgen. 

De ene calorie is de ander niet
Als je serieus gelooft dat eenzelfde hoeveelheid calorieën uit een klein Merci-chocolaatje gelijk staat aan dat van een appeltje en dat het dus in feite niet uitmaakt welke je kiest, dan mag je meteen ophouden met kiezen en jezelf in plaats daarvan een portie billenkoek geven. Een appeltje en een chocolaatje mogen dan allebei een x aantal kcal bevatten, een appeltje bevat naast koolhydraten ook nog eens nuttige voedingsstoffen en vezels terwijl zo'n zoet chocolaatje vooral bestaat uit snelle suikers. 

Eten is niet ongezond, calorieën tellen daarentegen wel
De kans is groot dat je als fanatiek calorieteller altijd kiest voor datgene met de minste calorieën. De groene smoothies worden ingeruild voor cola light drankjes want hé daar zit toch een stuk minder in. Precies daar zit een stuk minder in, vooral een stuk minder voedingsstoffen die je lichaam JUIST nodig heeft. Daarentegen zit zo'n glaasje bruin niks wel vol met stofjes waar je lichaam geen flauw benul van heeft wat het er mee aan moet. Laten we eens een klein voorbeeldje nemen. 

Het is zondagochtend en je bent van plan je boterham lekker dik te besmeren, alleen nu moet er nog de moeilijke belegkeuze worden gemaakt. Wordt het een laag karamelchocopasta of een fijne lik van de gemengde notenpasta? Je besluit eens te kijken bij de voedingswaarde en daarna ben je er al snel uit, het wordt de karamelchocoladepasta want die bevat een kwart minder kcal. Je geeft jezelf een klopje op je schouder, want met deze keuze heb je jezelf behoorlijk wat calorietjes bespaard. YOU'RE WRONG!

De karamelchocopasta mag dan minder calorieën bevatten, het bevat ook een stuk minder voedingsstoffen. Zo'n chocoladepasta zit vol met suiker en daar houdt het dan ook gauw mee op terwijl notenpasta's (amandelpasta, cashewnotenpasta enzovoorts) vol zitten met gezonde vetten, vezels, eiwitten en de nodige vitamines. Wanneer je dagelijks dit soort niet zo slimme keuzes maakt, is de kans groot dat je veel gezonde vetten en voedingsstoffen misloopt en dat lijkt mij verre van gezond. 

Wat moet je dan wel doen?
Mij lijkt het veel gezonder om gewoon te kiezen voor puur en onbewerkt voedsel waar geeneens opstaat hoeveel calorieën erin zitten zoals noten, groente, vis, eieren en fruit. Probeer veel af te wisselen en sluit geen voedingsgroepen zoals vetten, koolhydraten of eiwitten uit, we hebben ze namelijk allemaal nodig. Geniet de ene keer van havermout, de andere keer van quinoa, eet fruit in alle kleuren en maten, pak eens een onbekende groente dat het seizoen in de aanbieding heeft en neem de ene keer een stukje vlees en de andere keer een stukje vis. 

Wees ook niet bang om eens te kiezen voor iets wat vetter is, meer koolhydraten heeft of calorieën bevat. Witvis is gezond en bevat in tegenstelling tot zalm weinig calorieën maar witvis mist dan ook de gezonde omega-3 vetten die de zalm juist zo gezond maken. Probeer niet uit rekenen hoeveel je binnenkrijgt en hoeveel je verbrand want dit zal je nooit lukken. Luister naar je lichaam, deze zal je namelijk precies op tijd een seintje geven wanneer jij wat in je mond moet stoppen en zal het je duidelijk maken wanneer je buikje weer verzadigd is. 

Of je nou op de pondjes moet letten of net als ik wel een extra pondje kunt gebruiken, calorieën tellen is geen bezigheid die op je to-do-list hoort te staan. Luisteren naar je lichaam is veel belangrijker, wanneer je buikje knort om een lekker maaltijdje dan moet je met springende beentjes naar de keuken gaan. Wanneer je lichaam op andere moment zegt dat het vol zit en even geen extra hapje hoeft, dan mag je daar ook naar luisteren. Zelf merk ik altijd dat ik na een zweterig Body Pumplesje veel meer honger heb en dus meer moet eten dan een dagje waarop ik in de 'take-it-easy'-stemming ben. Train je lichaam dus niet om calorieën te tellen maar train het om aan te geven wanneer je honger hebt én wanneer je even niet zo'n trek hebt. 

2 opmerkingen:

  1. Ik tel ook nooit calorieën! Ik weet inmiddels wel een beetje wat gezond is en wat niet (witte chocola vs. pure chocola bijvoorbeeld) dus kan prima inschatten wat ik op een dag zou moeten eten. Denk dat dat ook een veel betere manier van eten is, als jij je goed voelt, dan eet je goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw, dit is echt een hele goede blog! Je hebt het heel duidelijk en goed uitgelegd.

    BeantwoordenVerwijderen