maandag 2 december 2013

De basis van 'clean eating'

''It's not a diet, it's a lifestyle 
Clean eating is een echte hype geworden, je leest het niet alleen in magazines maar ook in combinatie met een hashtag op Twitter en/of Instagram. Clean eating is geen dieet, maar een levensstijl en dat is één van de redenen waarom ik er een voorstander van ben. Diëten vind ik om heel eerlijk te zijn maar onzin, werk liever aan een goede levensstijl, daar heb je tenminste wat aan! 


''If you don't recognize an ingredient, your body won't either
Bij clean eating eet je zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen zoals fruit, groente, noten en peulvruchten. Een van de belangrijkste kenmerken van clean eating is dat je voeding vooral uit de natuur of van de boer komt in plaats van uit fabrieken waar het door tig aantal trajecten is gegaan om er (een lekkere) smaak aan te geven.


BETEKENIS CLEAN EATING: 90% van wat je eet moet komen uit zo min mogelijk bewerkte voeding, ook wel 'whole foods' genoemd, de andere 10% mag je iets nemen wat niet in de categorie hoort

Wat mag je niet eten?
Voeding die heel erg bewerkt is en waar geur-, kleur- en smaakstoffen aan zijn toegevoegd. Ook vruchtenyoghurt en light-producten zijn verboden. Al zou ik sowieso niet voor light-producten kiezen, deze bevatten namelijke helemaal niks nuttigs. Ook cruesli en cornflakes horen niet in het rijtje van clean eating producten. 

Wat mag je eten?
Ten eerste zijn alle soorten groenten, fruit en peulvruchten toegestaan zolang ze maar zo min mogelijk bewerkt zijn. Uit de diepvries mag overigens wel. 

Vlees en vis
  • Eigenlijk mag bijna elke vissoort zolang het maar zo min mogelijk bewerkt is, ook schaal- en schelpdieren zijn toegestaan (pangasius, wilde zalm, tonijn, kabeljauw, garnalen)
  •  Onbewerkt vlees met veel eiwitten en geen ongezonde vetten (kip- en kalkoenfilet) Dus geen: worstjes, hamburgers en gepaneerde schnitzels 

Granen
Bij clean eating mag je gewoon brood en granen eten, zolang deze maar VOLKOREN zijn!
  • Spelt- en  (100%) volkorenbrood
  • Havermout 
  • Volkoren pasta, zilvervliesrijst, (zoete) aardappelen
Zuivel(vervangers)
Hierbij zijn de meningen verdeeld, de een vindt zuivel wel goed de ander niet, ik eet zelf geen kaas en drink geen melk omdat ik hier erg veel buikpijn van krijg maar als je daar geen problemen mee hebt, kun je het gewoon eten en drinken. Zuivelvervangers mogen wel allemaal!
  • Yoghurt (zonder additieven: GEEN suiker aan toegevoegd) 
  • Melk, kaas en eieren 
  • Amandel-, soja-, rijstemelk etc. (let er op dat hier geen suiker aan toegevoegd is, kies bijvoorbeeld voor ongezoete sojamelk)
Noten en zaden
Zolang het ongezouten en ongebrand is (geroosterd mag wel) zijn alle noten en zaden toegestaan. Ook notenpasta's zijn toegestaan zolang deze maar geen chemische additieven bevatten, koop dus notenpasta's bij biologische winkels. 
  • Amandelen, pecannoten, walnoten, paranoten, hazelnoten enzovoorts
  • Zonnebloempitten, sesamzaad, hennepzaad, chia zaad
  • Quinoa
Olie en vetten
Natuurlijk is het ook belangrijk om goede vetten te eten, geen koekjes snoep en chips maar:
  • Olijfolie, kokosolie, sesamolie (geen boters, maar oliën)
  • Avocado
Ook is het belangrijk om minimaal 2 keer per week eens een vettere vissoort zoals zalm te kiezen want deze bevat veel omega-3-vetten. 

Overige
  • Pure chocolade met een cacaogehalte van minimaal 75%
  • Kruiden en specerijen
  • Alle soorten thee
  • Honing, palmsuiker, kokosbloesemsuiker 
  • Je mag zelf wel lekkere gerechten maken van verse ingrediënten, zolang je er maar geen geraffineerde suiker etc. aan toevoegd!

2 opmerkingen:

  1. Heel erg goed artikel, zo heb ik een fijn overzicht, hihi. Alleen er staat dat je alle soorten thee mag drinken, maar dat is niet waar, want zwarte thee wordt heel erg bewerkt en tast je tanden aan. x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad een heel erg goed overzicht. Vind het niet altijd makkelijk om men boterhammetje te laten :-)

    BeantwoordenVerwijderen