zaterdag 21 december 2013

Recept: Homemade Chocolaatjes met superfoods


Voor de verjaardag van mijn geliefde moeder moest ik natuurlijk wat speciaals maken en doordat mams een echte chocoladeliefhebster is, ontstond het idee om homemade chocolaatjes te maken! En nee, deze chocolaatjes zijn niet gemaakt van een omgesmolten chocoladereepje van de supermarkt, dít zijn namelijk échte chocolaatjes die met liefde zijn gemaakt. Chocolaatjes vol met superfoods en gezonde ingrediënten: een perfect cadeautje voor een geliefde maar ook heel leuk om zelf op te smikkelen want deze heuse superfood chocolaatjes zijn om je vingers bij af te likken. 

Vrij van gluten, ei, zuivel, suiker
Vegan friendly

Chocolade maken is voor velen een vaag raadsel dat ze liever aan Willy Wonka overlaten. Maar gelukkig is het helemaal niet zo'n onmogelijke rekensom als velen denken; met gevoel en liefde kom je namelijk al heel erg ver! Het belangrijkste is om het recept aan te passen naar jouw smaak: houdt je van de lekkere bittere smaak van cacao, dan doe je er wat meer cacaopoeder in, ben je echter een zoetekauw dan gebruik je wat meer palmsuiker. 

Ingrediënten voor ongeveer 18 chocolaatjes
Voor de basis 

 • 3 eetlepels kokosolie
 • 2 à 3 eetlepels (rauwe) biologische cacaopoeder
 • 2 à 4 eetlepels palmsuiker 
Voor extra crunch en smaak heb ik gekozen voor onderstaande superfoods, natuurlijk zijn er nog tal andere variaties en ander lekkers dat je er doorheen kunt doenzoals amandelen, cacaonibs, cranberries enzovoorts. (Ik heb circa 2 à 3 theelepels van elke superfood gebruikt voor het gehele recept).
 • gojibessen
 • chiazaad
 • walnoten
Benodigdheden
 • chocoladevormpjes *
 1. Smelt de kokosolie au bain-marie op een laag vuur.
 2. Verdeel ondertussen de extra superfoods in de chocoladevormpjes. 
 3. Wanneer de kokosolie gesmolten is voeg je de cacaopoeder en de palmsuiker toe en roer je dit goed door totdat het een mooi glad mengsel is geworden. (Het mengsel bleef redelijk 'dun' voor mijn gevoel, maar de chocolaatjes kwamen perfect uit de vorm, dus maak je geen druk als je dezelfde illusie krijgt!)
 4. Giet de chocolade in de vormpjes en zet dit voor 20 à 30 minuten in de vriezer totdat ze gehard zijn. 
 5. Druk de chocolaatjes uit de vormpjes en bewaar het in een mooie potje in de koelkast! 
Extra tips en tricks
 • In plaats van palmsuiker kun je ook kiezen voor kokosbloesemsuiker. Ik raad het niet aan om vloeibare vervangers te kiezen omdat het kan zijn dat de chocolade daardoor minder hard wordt en je het uit de vormpjes moet gaan lepelen. 
 • In plaats van chocoladevormpjes kun je ook ijsblokvormpjes gebruiken. Gebruik je liever net als ik chocoladevormpjes dan kun je deze bij de HEMA of Xenos kopen voor ongeveer €2,49 per stuk. 

2 opmerkingen:

 1. Hallo, kan je de kokosolie ook vervangen door gewone olijfolie en de palmsuiker door stevia?

  BeantwoordenVerwijderen