zondag 1 december 2013

Stuifmeel, superzoetfood

''Bee-licious! 
Bijen, dat zijn nog eens speciale beestjes. Ze produceren niet alleen heerlijke honing, ze maken ook nog eens superfoods en daar is stuifmeel er een van. Persoonlijk had ik nog nooit eerder gehoord van stuifmeel als 'superfood', om eerlijk te zijn wist ik niet eens dat het tot voedsel werd gerekend, maar sinds kort ben ik er echt gek op!

Superfoodtype: bijenproduct 
Stuifmeelkorrels worden ook wel bijenpollen genoemd.

Stuifmeelkorrels worden door voedseldeskundigen als een van de meest complete voedingsmiddelen in de natuur beschouwd, wat betekent dat deze superfood heel veel goede dingen bevat. Stuifmeelkorrels bevatten onder andere een hoog gehalte aan antioxidanten, die ook voorkomen in andere superfoods zoals blauwe bessen en rauwe cacao. 

''Be like the honey bee, anything it eats is clean and anything it drops is sweet. 
Stuifmeelkorrels bevatten achttien (!) vitaminen, waaronder bijna alle B-vitaminen (alleen B12 mist uit het rijtje), vitamine C maar ook vitamine D en laat dat nou net één van de vitamines zijn die we te weinig binnenkrijgen. Maar ook bevat deze superfood veel mineralen zoals bètacaroteen wat veel voorkomt in oranje groentes zoals worteltjes en pompoenen. 

Voor sporters zijn stuifmeelkorrels ook heel erg gezond, ze verhogen je kracht, uithoudingsvermogen, energie en snelheid en ze zorgen ervoor dat je na de training minder lang moe bent. Een paar maanden terug is hier nog onderzoek naar gedaan en wat bleek? Sporters die stuifmeelkorrels aten hadden een krachtstijging van 40 tot 50%! 

Als je last hebt van acne zijn stuifmeelkorrels ook aan te raden, de korreltjes bevatten namelijk veel verschillende B-vitaminen die acne tegen kunnen gaan. 
''Hoe moet je stuifmeel gebruiken?
'Groene Smoothie: boerenkool, banaan, chia zaad,
stuifmeelkorrels, scheutje honing en chlorellapoeder)
Stuifmeelkorreltjes smaken lekker zoet en zijn dan ook prima te verwerken in zoete gerechten. Vooral in smoothies doen ze het erg goed, ik gebruik ze dan ook vaak in mijn Groene Smoothies om het wat zoeter te maken. Maar ook in combinatie met yoghurt, noten en fruit is deze superfood heel lekker! Om het nog gezonder te maken kun het combineren met nog meer superfoods zoals chia zaadjes, goji bessen en/of cacaonibs.

Als je nog niet gewend bent aan superfoods is het belangrijk om met een kleine hoeveelheid te beginnen anders kun je je namelijk beroerd gaan voelen. Ja, dat klinkt raar hè? Je beroerd voelen door superfoods die je juist gezonder horen te maken! Maar dit is heel normaal en dit komt omdat je lichaam nog niet gewend is aan zo'n grote dosis vitamines en mineralen in een keer. Bouw dit dus langzaam op: begin met maximaal 1 theelepeltje per dag en bouw dit langzaam op gedurende een paar maanden tot maximaal 1 eetlepel per dag. 

Je kunt stuifmeelkorrels bij veel biologische winkels (o.a. 'De Tuinen') kopen, de prijzen verschillen natuurlijk maar voor 250 gram betaal je tussen de €8,99 en €11,99.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten