vrijdag 27 december 2013

Recept: Chocoladenotenpasta

Een verse boterham met een grote lik amandelpasta of een eetlepel hazelnootpasta door de havermoutpap, heerlijk! Steeds meer supermarkten en biologische winkels verkopen notenpasta's maar helaas ben ik nog nooit een notenpasta met een vleugje cacao, oftewel een chocoladesmaakje tegengekomen. En wat je niet kunt vinden moet je natuurlijk zelf maar maken! Het is een succes geworden hoor, die lekkere homemadechocoladenotenpasta, hij doet niet alleen denken aan noten en chocolade maar hij ruikt en proeft ook naar heerlijke zelfgemaakte speculaasjes. Makkelijk, vers en (h)eerlijke chocoladenotenpasta! 

Vrij van: ei, suiker, gluten, zuivel (lactose
Vegan friendly

Ingrediënten voor 1 pot (circa 250 gram) chocoladenotenpasta 

 • 200 gram geroosterde amandelen
 • 100 gram hazelnoten 
 • 2 à 4 eetlepels palmsuiker (voor de echte chocoladepastasmaak neem je wat meer palmsuiker dan wanneer je een sterkere notensmaak wilt)
 • 2 eetlepels biologische cacaopoeder 
 • 1 à 2 eetlepels kokosolie (houdt je van crunchy dan neem je iets minder, houdt je van een gladde pasta dan neem je wat meer kokosolie)
 • 1 theelepel kaneel
Extra benodigdheden
Nog even door blijven mixen!
 • een weckpotje om de chocoladenotenpasta in te bewaren
 1. Doe de amandelen, hazelnoten en de kokosolie in een keukenmachine en mix dit ongeveer 3 à 5 minuten totdat het een kleverige pasta begint te worden. Na een paar minuten is het eerst een soort van koekdeegmixje (zie foto), op dat moment is je pasta nog niet goed genoeg dus moet je nog even blijven mengen. Ook kan het zijn dat je notenpasta af en toe stiekem omhoog gaat kruipen, dit is niet erg maar dan moet je het af en toe weer even naar beneden drukken en bij de rest van het mengsel voegen. 
 2. Wanneer de noten zijn veranderd in een gladde notenpasta dan kun je de cacao, palmsuiker en een vleugje kaneel er doorheen doen. Blijf mixen totdat de noten en de cacao goed gemengd zijn en je een echte chocoladenotenpasta hebt. 
 3. Nu een van de leukste stappen: proeven! Wanneer jouw smaakpapillen nog niet helemaal tevreden zijn gesteld kun je er nog wat extra cacaopoeder of palmsuiker bij doen!
 4. Bewaar je heerlijke chocoladenotenpasta in een gesteriliseerd potje, dan is het minimaal 2 weken houdbaar! 
Extra tips en tricks
Tàdaaa! 
 • Je kunt in plaats van geroosterde ook rauwe amandelen kopen en die zelf roosteren!
 • Voor afwisseling kun je ook eens andere noten gebruiken zoals walnoten, pecannoten of paranoten. 
 • Een klein lepeltje speculaaskruiden, cacaonibs of 3 kleine blokjes pure chocolade is ook heel lekker door deze chocoladenotenpasta. 
 • In plaats van palmsuiker kun je ook kokosbloesemsuiker nemen, gebruik echter geen vloeibare suikervervangers, deze mengen namelijk niet zo goed met de noten waardoor je geen echte pasta krijgt. 
PAS OP: deze notenchocoladepasta is verrukkelijk maar de kans is groot dat je na één boterhammetje al proppie vol zit, hij is namelijk erg machtig! 

2 opmerkingen: