dinsdag 10 december 2013

5 Daily nutrients

''Gevarieerd eten is the key to success! 
Door elke dag wat anders te eten uit verschillende categorieën zoals groente en fruit, eiwit, koolhydraten en gezonde vetten, kun je er haast wel van uitgaan dat je alle vitamientjes (en mineralen) binnenkrijgt! Maar wanneer je vegetariër bent, een speciaal dieet volgt of een allergie of intolerantie hebt, is de kans groot dat je te weinig binnenkrijgt van de belangrijkste voedingsstoffen. Vandaar een lijstje met voedingsstoffen die in de vergeteldoos zijn beland, maar die wel super belangrijk zijn, zeker tijdens de koude wintermaanden! Calcium is een van de belangrijkste voedingsstoffen, het zorgt voor gezonde botten,
stralende tanden (zodat je later geen klappertje hoeft) en volgens verschillende onderzoeken zou calcium de kans op verschillende soorten kanker kunnen verminderen. Wanneer je een vegetariër bent of een lactose-intolerantie hebt en daardoor zuivel vermijd, heb je een grotere kans op een tekort aan calcium. Maar er zijn genoeg lekkere vegetarische voedingsmiddelen waardoor je toch je dagelijkse behoefte aan calcium binnenkrijgt!

Calcium komt onder andere voor in melk, yoghurt en kaas maar dit stofje zit ook in vegetarische voeding zoals:
  • spinazie (Popeye is niet voor niets zo sterk!), boerenkool, abrikozen, hazelnoten, broccoli, tofu, sesam- en lijnzaadjes (ook wordt calcium vaak toegevoegd aan sinaasappelsap!)
Vitamine A is belangrijk voor een goed immuunsysteem ook is vitamine A essentieel voor een gezond uitziende huid en glanzende haren. Wanneer je weinig tot geen zuivel, boter en vlees eet kun je hier een tekort aan krijgen. Je lichaam kan het stofje bètacaroteen (wat voorkomt in worteltjes en pompoen) omzetten in deze vitamine.

Vitamine A zit naast in zuivel, boter en vlees ook in vis en eieren. Maar ook in:
  • donkere bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, zoete aardappel en pompoen
Vezels zijn de laatste tijd een veelbesproken onderwerp! Volgens onderzoek blijkt zelfs dat 90% (!) van de Nederlanders te weinig vezels binnenkrijgt. Vezels zorgen voor een goede spijsvertering en zorgen ervoor dat je voor lange tijd een verzadigd gevoel hebt. Vezels komen vooral voor in broodproducten en producten met koolhydraten, maar zorg er wel voor dat je altijd de 'bruine' variant neemt van deze producten: volkorenbrood in plaats van witbrood, zilvervliesrijst in plaats van gewone rijst en volkorenpasta in plaats van gewone pasta. 

Goede bronnen van vezels zijn:
  • havermout, noten, groente en fruit (eet dit wel in vaste vorm, als je er een smoothie van maakt, gaan de vezels verloren)
Potassium is een redelijk onbekende voedingsstof, maar dit stofje is wel erg belangrijk voor je en verdient dus zeker ook een plekje in deze blog. Potassium zorgt er onder andere voor dat je spieren optimaal werken, daarom is potassium ook onmisbaar voor sporters! Als je een tekort hebt aan dit stofje kun je je moe en zwak gaan voelen.

Een van de beste bronnen van potassium zijn bananen en het is zeker geen straf om af en toe eens even een lekker banaantje te eten, so act like a monkey and eat a banana! Waar zit potassium nog meer in?
  • kiwi, tomaat, avocado, vis, vijgen en citrusvruchten zoals sinaasappels en mandarijnen
En als laatste van dit rijtje, maar niet de onbelangrijkste: vitamine D. Deze vitamine zorgt voor gezonde botten en tanden en zorgt ervoor dat je calcium beter op kan nemen. Ook is deze vitamine van belang voor sterke spieren en een goede weerstand. Je hoeft niet eens iets te eten om deze vitamine binnen te krijgen, want onze geliefde zon geeft ons hier een goede dosis van! Helaas laat de zon zich niet vaak zien in ons kikkerlandje en hebben dus ook veel mensen hier een tekort aan. 

Vitamine D wordt vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals boter en bak-en braadproducten. Ook komt het van nature voor in eieren, maar vitamine D komt ook voor in vette vis zoals:
  • zalm, makreel en haring 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten