zaterdag 7 december 2013

Superfood: Chiazaad


Het woord 'chia' is het Maya-woord voor 'kracht', dat belooft wat! 
Chiazaad mag absoluut niet ontbreken uit je superfoodvoorraad. Ik neem zelf élke dag een eetlepel chiazaad door de havermout, yoghurt of door een groene smoothie. Chiazaad is net als water: super gezond, maar je kunt niet zeggen of je het lekker vindt of niet, het heeft naemlijk geen specifieke smaak. Iedereen weet dat water drinken goed is voor de gezondheid, maar heel veel mensen weten (nog) niet hoe gezond chiazaad voor je is en hoe makkelijk het in gerechten te verwerken is. 

''Chia seeds benefits
Dit kleine zaadje zit bomvol gezonde voedingsstoffen! Chiazaad is vooral bekend doordat het een van de rijkste (plantaardige) bronnen is van omega-3 vetzuren, een portie chiazaad bevat 8 keer meer van deze gezonde vetten dan een portie zalm! Daarnaast bevat chiazaad veel eiwitten, vitaminen en mineralen en bevat het ook veel vezels waar je darmen erg blij van worden! Elke dag een eetlepel chiazaad zorgt voor een egale huid, sterke nagels en glanzend haar. Wist je dat chiazaad..

  • 3 keer meer ijzer bevat dan spinazie?
  • 7 keer meer vitamine C bevat dan sinaasappels?
  • 15 keer meer magnesium dan broccoli? 
  • 41% van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels bevat? 
Chiazaad staat ook bekend als Indian Running Food en is een echt superfood voor sporters en dan met name hardlopers. 
''Chialicious?
 Chiazaadjes hebben geen specifieke smaak en passen daardoor in heel veel gerechten. Doe een eetlepel chiazaad..

  • ..door je smoothie, dit maakt de smoothie lekker stevig!
  • ..door je havermoutonbijtje.
  • ..samen met fruit en noten door yoghurt.
  • ..in bakrecepten zoals cakes, muffins en broodjes, je kunt chiazaad ook als vervanger voor boter gebruiken.
  • ..in je zelfgemaakte chocoladepudding of -mousse
TIP: chiazaadjes nemen 12 keer hun gewicht op in vloeistoffen, je lichaam kan de voedingsstoffen uit chiazaad beter opnemen als ze eerst geweekt zijn in water (yoghurt, melk enzovoorts). Je kunt ze voor gebruik het beste eerst 10 minuten in water laten weken, of laat je smoothie iets langer staan! 

Je kunt chiazaadjes bij o.a. De Tuinen en biologische winkels kopen. De prijzen verschillen van ongeveer €4,95 tot €7,99 voor 250 gram. Aanbevolen merken: Mattinson, TerraSana.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten