maandag 9 december 2013

Seizoensgroente en -fruit december

''Merry strawberry
'Het is je vast wel eens opgevallen als je in de supermarkt rondneust; in de zomer loop je langs de groente- en fruitafdeling en daar zie je een groot bakje vol met verse aardbeien voor maar 1 à 2 euro! Wil je in december weer van die heerlijke aardbeien halen, betaal je al gauw 3 à 4 euro en dat voor de helft van het bakje dat je in de zomer kon kopen! Dit komt omdat aardbeien tijdens de warme zomermaanden volop verkrijgbaar zijn en van Hollandse bodem komen en dit in de winter niet het geval is.'

Een van de makkelijkste manieren om gezond te eten on a budget, is door seizoensgroente en -fruit te kopen! Maar groente en fruit eten uit het seizoen is niet alleen goed voor je portemonnee, het is ook veel beter voor je lichaam! Wanneer je producten uit het seizoen koopt, is de kans groot dat ze van Hollandse bodem komen en dus geen hele wereldreis hebben gemaakt voordat ze in de supermarkt terecht kwamen! Daardoor worden alle vitamientjes veel beter behouden. 


''De decemberkalender 
Hieronder een selectie van de lekkerste seizoensgroenten uit de decembermaand:

Boerenkool is een echte decembergroente! Natuurlijk kun je een lekkere boerenkoolstamppot maken maar je kan ook eens gek doen en gaan voor een Groen(t)e Smoothie met boerenkool, yoghurt, peer en een scheutje honing, ook kun je je smoothie naar een nog hoger healthy-level tillen door er een schepje chlorella- of spirulinapoeder door heen te doen! 

Worteltjes mogen absoluut niet uit de decemberkalender ontbreken, zelf eet ik zakken (ja echt, zákken) geschrapte worteltjes per week! Heerlijk als tussendoortje en ook heel lekker met hummus als dipsausje. 

Pompoen, veel mensen maken er een mooie lantaarn van en gooien 'm na november meteen de deur uit, ze staan er niet eens bij stil dat je pompoen kunt eten! Maar heus, het kan! Een heerlijk warm pompoensoepje is perfect voor de koude winterdagen, maar je kunt de dag ook meteen goed beginnen door een havermoutontbijtje met, jawel, pompoen! Hieronder een receptje voor 1 portie:

  • 20 gram havermout
  • 200 gram pompoenblokjes
  • 150 ml soja- of amandelmelk
  • 10 gram rozijnen
  • 10 gram (witte) amandelpasta
  • eetlepel kaneel 
Verhit de havermout, rozijnen, kaneel in de soja- of amandelmelk, wanneer dit aan het koken is, zet je het vuur wat lager en doe je er de pompoenblokjes bij. Nog eventjes 7 à 10 minuutjes door laten pruttelen, een lepeltje amandelpasta erover en voilà! (Met een paar walnoten als topping maak je het nog lekkerder!)


Maar er zijn nog veel meer lekkere decembergroenten zoals:

  • prei, groene en rode kool, spruitjes, champignons, ui, witlof, veldsla en paksoi
Nu we de decembergroenten hebben gehad, moeten we natuurlijk ook de lekkerste fruitsoorten bij langs! Probeer je de boerenkoolsmoothie met peer, dan gebruik je niet alleen seizoensgroente (boerenkool) maar ook meteen een van de lekkerste seizoensfruit: peer

Avocado is en blijft een apart gevalletje, want wat is het nou precies? Je zou het niet meteen zeggen maar avocado is een fruitsoort en ook nog eens decemberfruit! Zelf ben ik gek op avocadosandwiches, lekker (gezond) en makkelijk! Voor deze sandwich heb je twee sneetjes volkoren- of speltbrood nodig, één gekookt eitje en een halve avocado nodig. 'Smeer' de avocado uit op de sneetjes brood, snijd het eitje in stukjes en je lekkere gezonde sandwich is klaar! 
Andere decemberfruitsoorten: 
  • sinaasappel, peer, mandarijn, appel, banaan, kiwi en ananas 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten