zondag 24 november 2013

What to eat before a work out?

''Get lean: train mean, eat clean
We weten allemaal dat het belangrijk is om na het sporten goed te eten om reserves weer aan te vullen en om na krachttraining de spieren goed te laten herstellen! (Binnenkort zal ik meer vertellen over wat je het beste ná het sporten kunt eten) Maar wat je eet vóór je work out is net zo belangrijk als wat je eet na je work out! 

Het is belangrijk om goed te eten voordat je gaat sporten, dit zorgt er namelijk voor dat je genoeg energie hebt om die zware work out door te komen. Maar het verschilt natuurlijk per doel (cardio of krachttraining) en tijdstip wat je het beste kunt eten. 

Cardio: probeer vooral dingen te eten die koolhydraten bevatten zodat je genoeg energie hebt.
Krachttraining: probeer vooral dingen te eten waar veel eiwitten inzitten zodat je voor nog meer spieropbouw kunt zorgen. 
Combinatie van cardio en krachttraining: combineer koolhydraten met eiwitten. 


''Great abs are made in the kitchen
's Ochtends
Als je in de ochtend wilt gaan sporten, eet dan ongeveer 1 à 2 uur van te voren een goeie maaltijd. 


Cardio: als je cardiotraining gaat doen is havermoutpap een hele goede keuze omdat dit koolhydraten bevat die langzaam in het bloed worden opgenomen waardoor je dus gedurende langere tijd energie krijgt. Neem bijvoorbeeld havermoutpap met banaan zodat je snelle koolhydraten combineert met langzame koolhydraten. (Zie hier: havermout recept)
Krachttraining: neem yoghurt met noten en fruit. (Kies voor Griekse yoghurt, deze bevat namelijk bijna 2,5 keer zoveel eiwit als gewone yoghurt!)
Combinatie van cardio en krachttraining: maak een lekkere sandwich van geroosterd volkorenbrood met een halve avocado en een gekookt eitje erop. 

's Middags
Als je in de middag gaat sporten zorg er dan voor dat je een goede lunch hebt gehad of zorg voor een goede 'snack' als je laat in de middag gaat sporten (nee, dat betekent geen zak chips of gevulde koek maar een gezonde smoothie of een gezonde notenreep van de biologische supermarkt)


Cardio en combinatie van cardio en krachttraining: neem een volkorenboterham met wilde zalm, sla en komkommer (of neem als beleg: amandelpasta/hummus) neem ook een stuk fruit zoals een banaan of appel, niet zo'n zin in fruit? Neem dan amandelmelk of sojamelk. 
Krachttraining: maak een lekkere salade van rauwkost (wortel, radijs, komkommer, tomaat enzovoorts) met tonijn en een (gekookt) eitje.

's Avonds
Ga je na het avondeten sporten? Dan zijn dit goeie keuzes:


Cardio: neem een lekkere pastasalade gemaakt van volkorenpasta, gemixte groentes zoals paprika, champignons en broccoli en stukjes kalkoen- of kipfilet, neem als dressing olijfolie.
Krachttraining: neem een lekker groot stukje vis zoals pangasiusfilet, tonijn of wilde zalm, hierbij kun je een rauwkostsalade nemen of groente met tuinboontjes/linzen. (Ik ben zelf geen grote avondeter, mijn grootste maaltijd is altijd 's ochtends maar als dit bij jou niet zo is kun je natuurlijk altijd een gebakken/gekookt eitje erbij doen, of als toetje een schaaltje yoghurt nemen)
Combinatie van cardio en krachttraining: maak een lekkere zelfgemaakte maaltijd van gewokte groenten zoals champignons, tomaat, prei, paprika, broccoli en ui (te verkrijgen in supermarkten als groentemix) en maak het af door er lekkere (in olijfolie) gebakken garnalen of kipfiletstukjes doorheen te doen.

Ook benieuwd wat je het beste na het sporten kunt eten? Kijk hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten