vrijdag 29 november 2013

Apple guide


''An apple a day keeps the doctor away, but when the doctor is cute, forget the fruit
Weer een van de fruitsoorten waar ik gek op ben: appels! En de appel is zeer populair in Nederland, hij staat namelijk op nummer één van het meest gegeten fruitlijstje. Van antioxidanten tot vitamine B en C, appels bevatten erg veel voedingsstoffen en dat niet alleen een appel bevat ook nog eens heel veel vezels die ervoor zorgen dat je darmen actief blijven en ze helpen ervoor om je darmen schoon te 'spoelen', daar heb je geen detox-kuur voor nodig dus! Veel mensen houden niet van de schil van de appel maar hier zitten juist de meeste voedingsstoffen in, dus gewoon even door de zure appel heen bijten en ook die lekkere schil opeten. 


Appelweetjes, wist je dat..

  • Appels lid zijn van de rozenfamilie?

  • Een appel voor 80% tot 85% uit water bestaan? Dat is nog eens lekker water drinken!
  • Er wereldwijd wel 7.500 verschillende appelrassen zijn?
  • Mensen al voor 6500 v.Chr. van appels genoten?
''Applelicious
Appels zijn het hele jaar door te verkrijgen, ik houd zelf het meest van zoete, rode appels maar dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. In het algemeen kun je aan de kleur van de appel zien of hij zoet of zuur is. Groene/gelige appels zijn vaak zuur en de (donker)rode tot rozige appels zijn lekker zoet. Wist je dat appels met een fellere kleur meer voedingsstoffen bevatten dan appels met een lichtere kleur? Dit komt doordat appels met een fellere kleur meer zonlicht hebben gekregen. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende appelrassen en verschillende smaken van zoet tot zuur en dan is er natuurlijk ook nog eens zoetzuur, het is maar net waar je van houdt!


''Reach for the high apples, you can get the low ones anytime
Als echt meisje moest ik natuurlijk deze felroze appel eens proberen, en de Pink Lady was zeker een succes, een lekkere stevige, sappige en zoete appel die ook heel lang te bewaren is in de koelkast, zeer geschikt voor echte zoetekauwen. De Pink Lady is ontstaan toen een fruitteler zijn vrouw met Valentijnsdag een romantische verassing wou geven, nou doe mij ook maar zo'n leuke vriend! Voor 4 Pink Lady appels betaal je €2,99

Een paar weken terug probeerde ik voor het eerst een appel van het merk Kanzi, ik vond deze frisrode appel met zoetzure smaak erg lekker. Kanzi is vrij nieuw en is een combinatie van de Gala en Braeburn appel. Je kunt deze appels het hele jaar door kopen maar vanaf oktober kun je er vanuit gaan dat de appel van eigen Hollandse bodem komt. Voor 4 Kanzi appels betaal je €2,59 


Eentje die ook zeker niet mag ontbreken op je te-proberen-lijstje is de Royal Gala, de zoetere versie van de Gala appel. Hij is niet alleen lekker zoet maar ook heerlijk sappig en het vruchtvlees is vrij stevig en knapperig. Voor 6 Royal Gala appels betaal je €2,99

Niet iedereen houdt natuurlijk van zoete appeltjes, sommigen houden meer van zuur en dan is de knapperige friszure Granny Smith een goede keus. Voor 4 Granny Smith appels betaal je €2,59 

Begin deze maand werd de zoektocht naar de lekkerste appel gehouden en de smaakjury (o.a. culinair journalist Felix Wilbrink) koos uit 17 duurzame (puur&eerlijk) inzendingen de Dalinco als lekkerste appel. Ik moet hem nog proberen maar helaas is deze appel maar 5 weken verkrijgbaar omdat het nog een jonge appel met een beperkte oogst is, daar moet je dus gauw bij zijn! Voor 4 Dalinco appels betaal je €2,79

Zoveel keus, rassen, smaken: zoveel appels! Genoeg om te proberen en appels zijn niet alleen lekker uit het vuistje maar je kunt er ook heerlijke muffins en smoothies mee maken, houdt mijn blog in de gaten want ik zal binnenkort zeker een paar lekkere recepten met appeltjes plaatsen. Hier alvast een lekker voorproefje wat goed bij dit seizoen past:

Appeltjes uit de oven
Je hebt voor dit makkelijke recept maar een paar dingen nodig: 2 appels, een handje rozijnen en kaneel (naar smaak).

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Was de appels en snijd ze in stukjes (laat de schil er gewoon aanzitten!), strooi er wat rozijntjes door, voeg wat kaneel toe en hussel het even goed door elkaar. (Dit kan gewoon in een bordje)
  3. Zet het bordje in de oven voor ongeveer 15 à 20 minuutjes en genieten maar!

1 opmerking:

  1. Leuk verhaal Rilana. Dat rijmpje van de dokter is ook erg leuk :-) Mag ik nog even de Elstar en Jonagold aanbevelen? Beide lekker zoet er fris!

    BeantwoordenVerwijderen