zondag 10 november 2013

Go Nuts!

'Als er iets is wat niet mag ontbreken in mijn dagelijkse voeding dan zijn het wel noten, van walnoten tot notenmelanges, I go nuts about nuts!'


Noten zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens goed voor je gezondheid! Noten bevatten belangrijke vitamines (o.a. B-vitamines) en ze leveren belangrijke mineralen en eiwitten, ook voor vegetariërs zijn noten een uitkomst, ze worden namelijk gezien als goede vleesvervangers. Noten bevatten veel onverzadigde (gezonde) vetten die goed zijn voor je hart en bloedvaten. Elke dag een handje noten is dus HARTstikke gezond! Er zijn veel verschillende noten die ieder op hun eigen manier goed zijn voor je, hieronder mijn favorieten.Walnoten hebben vergeleken met andere noten de meeste antioxidanten, dit stofje helpt je cellen gezond te houden. Veel onderzoeken tonen aan dat walnoten kampioen zijn is het verlagen van het cholesterol gehalte doordat ze zoveel gezonde vetten bevatten. Als je in een dipje zit, is deze noot ook erg goed, je krijgt er namelijk een blij gevoel van door de omega 3 vetten!  

Walnoten gebruiken: door de yoghurt, in koekjes of cakejes zoals bananenbrood, op een waldkornbol met brie en honing of rooster ze in de oven met wat honing en kaneel. 
Paranoten smaken lekker romig en hebben een rijke smaak.  Paranoten zijn de laatste tijd steeds populairder geworden omdat ze veel eiwitten en selenium bevatten, selenium is goed voor het immuunsysteem, perfect voor deze tijd van het jaar, waarin de verkoudheid er weer aan komt!

Paranoten gebruiken: rauw zijn ze erg lekker in veel gerechten, of zo uit het vuistje, maar je kunt ze ook roosteren!


Amandelen bevatten in vergelijking met andere noten de meeste voedingsstoffen zoals vitamine E wat goed is voor je haar, huid en voor je spieren. Maar ook voor je hersenen en je energieniveau zijn amandelen goed, dus lekker veel amandelen eten als er weer een toetsweek aankomt! 

Amandelen gebruiken: persoonlijk vind ik geroosterde amandelen het lekkerst. Amandelen kun je op heel veel manieren gebruiken, zoals: amandelmelk, amandelpasta en in notenrepen.Pecannoten lijken qua smaak en uiterlijk veel op de walnoot. Pecannoten zijn goed voor je weerstand door de grote hoeveelheid aan vitamine A. Ook bevatten ze veel vitamine B1 wat goed is voor de hersenen. 

Pecannoten gebruiken: pecannoten smaken zoet en en boterachtig, daarom zijn ze vooral lekker in taarten, cakes en toetjes. Maar door hun bite zijn ze ook erg lekker in salades. 

Waar noten kopen?
Noten kun je kopen in de *dichtstbijzijnde supermarkt zoals Jumbo, biologische winkels zoals EkoPlaza, De Tuinen maar ook online zijn ze te koop. Ik koop noten bij de Aldi, hier heb je notenboerkwaliteit maar zijn ze wel een stuk goedkoper (noten hebben namelijk een prijskaartje waar je u tegen zegt). 

* Als je de noten in de supermarkt koopt, let er dan op of er niet (te veel) E-nummers en toevoegingen zoals zout aan zijn toegevoegd, hierdoor zijn ze natuurlijk minder gezond.

Online noten kopen: NotenStore VerseNoten Food is Good

1 opmerking:

  1. Wat heb je weer een smakelijk stukje geschreven!

    BeantwoordenVerwijderen