maandag 25 november 2013

Nuts about notenpasta's!


 ''You're the peanut to my butter
Een typische Hollands trekje: Calvé pindakaas op de boterham, niks mis mee natuurlijk maar swap die pindakaas eens voor een lekkere notenpasta! Noten zitten barstensvol goede vetten, eiwitten, vitamines (onder andere vitamine B en E) en ze zijn echte weldoeners voor je huid, haar en nagels. Plus: je kunt ze ook zelf maken! Lekker op brood, als snack op een banaan, door baksels of door smoothies. ''Because sometimes you just need a giant spoon of almond butter  
Je hebt genoeg keuze in notenpasta's! Ik heb ze nog lang niet allemaal geprobeerd maar tot nu toe is amandelpasta mijn favoriet, ook de witte amandelpasta en gemengde notenpasta gemaakt van hazelnoten en amandelen vind ik erg lekker.

Notenpasta's zoals amandelpasta zijn niet te verkrijgen in de supermarkt, hiervoor moet je echt naar een biologische winkel of naar bijvoorbeeld De Tuinen of EkoPlaza. Ik koop bijna altijd de amandelpasta van het merk Meridian (te krijgen bij de Tuinen voor €3,49) maar het merk Horizon verkoopt ook heel veel lekkere notenpasta's zoals hazelnootpasta, cashewpasta en gemengde notenpasta, deze kosten ongeveer rond de €3,85 voor een kleine pot en €6,25 voor een grote pot. Notenpasta's zijn ook online te koop: Gemengde notenpasta van Horizon en amandelpasta van Meridian


''Make your own nut butter! 
Je kunt natuurlijk ook je eigen notenpasta maken, hier heb je echt geen koken-voor-dummies-handboekje bij nodig! 

How to: amandelpasta

  1. Rooster eerst +/- 350 gram amandelen in een voorverwarmde oven (170 graden Celsius) voor gedurende 10 à 15 minuten totdat de amandelen er mooi bruin uit zien. (Je kunt ook geroosterde amandelen kopen dan kun je deze stap overslaan)
  2. Doe de geroosterde amandelen in een keukenmachine en mix dit een paar minuten, je merkt na een tijdje dat het wat gaat plakken aan de zijkanten, druk dit dan even aan bij het geheel en mix nog even verder. Na ongeveer 8 à 10 minuten mixen heb je een mooie gladde pasta! 

Extra variaties 
  • cacaonibs
  • honing
  • snufje kaneel of speculaas/koekkruiden
  • snufje zeezout 
  • eetlepel kokosolie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten