dinsdag 26 november 2013

What to eat after a work out?

''Take care of your body, it's the only place you have to live in
In een van mijn vorige blogs vertelde ik je over wat je het best kunt eten vóór het sporten (kijk hier voor het artikel). Maar natuurlijk is het ook belangrijk (en stiekem ook heel lekker) om na het sporten iets te eten. Vooral als je doel is om spieren op te bouwen is dit heel belangrijk, maar ook als dit niet je doel is, is het een must om goed te eten. Dit zorgt er namelijk voor dat je spieren sneller en beter herstellen en dat je je niet de resterende tijd van de dag belabberd voelt. 


''Every time you eat is an opportunity to nourish your body

Mijn favoriete post-work-out-snack is een Groene Smoothie (zie recept: hier), makkelijk weg te drinken, kun je van te voren klaar maken, bevat heel veel eiwitten, groente, fruit en superfoods en is vooral erg geschikt als je aan krachttraining doet. The ultimate post-work-out-snack! Maar natuurlijk is niet iedereen hier fan van en zijn er nog genoeg andere opties! 

Waar je op moet letten bij het kiezen:

  • Is je doel om spieren op te bouwen? → Zorg er dan voor dat je veel eiwitten neemt na het sporten. 
  • Heb je een zware cardiosessie gehad? Kies dan voor iets wat veel koolhydraten bevat die het lichaam snel kan opnemen, zodat je energiepijl weer omhoog gaat en je beter herstelt. 
  • Doe je een combinatie van cardio- en krachttrainingHeel makkelijk: dan combineer je eiwitten met koolhydraten! Neem een verhouding van ongeveer 1:3, dus 30% eiwitten en 70% koolhydraten.
Fruit en een handje noten
Een banaan is eigenlijk altijd een goeie keuze, bananen geven snel energie en bevatten ook de nodige vitaminen. Een handje walnoten, amandelen of paranoten erbij voor de goede vetten, mineralen en vitamines en je post-work-out-snack is ready to go, makkelijk mee te nemen en lekker!  
Vooral geschikt na: cardiotraining Geroosterd volkorenbrood met ei
Een ei maakt je blij, en zeker na een inspannend uurtje bij de fitness! Eieren bevatten veel eiwitten en zorgen er in combinatie met brood voor dat je energiepijl weer wordt hersteld net als je spieren. Je kunt een eitje bakken maar koken is ook prima! 
Vooral geschikt na: combinatie van cardio- en krachttraining 


Zelfgemaakte chocolademelk
Chocolademelk is vast niet een van de dingen waar je het eerst aan zou denken maar als je het zelf maakt is het echt super goed voor je! Gebruik sojamelk/halfvolle melk (bevatten veel eiwitten) en doe hier een schep rauwe cacaopoeder bij, ook kun je er nog een eetlepel Griekse yoghurt doorheen doen voor nog meer eiwitten en een romigere smaak! 
Vooral geschikt na: krachttraining 

Yoghurt met fruit
Met deze combinatie kun je eigenlijk nooit verkeerd gaan! Je kunt in plaats van yoghurt ook voor de Griekse variant gaan of voor Franse kwark, deze soorten bevatten meer eiwitten, maar gewone is ook prima. Neem hierbij je favoriete fruit zoals banaan, aardbei of blauwe bessen, handjevol chiazaad erbij en eventueel nog wat extra superfoods, noten of agavesiroop (honing, ahorn, kokosbloesem etc. is ook prima) toevoegen. Dit is een echte topper want je kunt dit na elke work-out eten. 

Andere gezonde opties:

  • Havermout (zie: recept
  • Omelet met champignons, ui en tomaat 
  • Volkorenbrood met pindakaas of een andere notenpasta met plakjes banaan
  • Bananenbrood (zie: recept)
Ook benieuwd wat je het beste voor het sporten kunt eten? Kijk hier! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten